RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fire råd om rentebinding

Sist oppdatert:
For den som har lån, er det et evig spørsmål om man skal binde renten - eller ikke - enten det nå er boliglån, studielån eller annet. Her er fire råd
Les også:
Rekordlav studielånsrente fra nyttår
Kommentar: Ikke bind studierenten nå!
Prisveksten tar seg ikke opp

Forvaltningsselskapet Holberg Forvaltning tar i sin siste månedsrapport for seg rentebinding, og advarer først mot stor usikkerhet:

- Det er all grunn til å utvise særdeles stor grad av ydmykhet i forhold til dette med å spå renteutviklingen. Du tar feil. Vi tar feil. Markedet og makroøkonomene tar feil. Til og med sentralbankssjefen tar feil. Ikke hele tiden, men ofte nok til at man ikke bør sette privatøkonomien over styr på bakgrunn av et bestemt rentesyn, heter det.

Deretter følger fire råd:

1. Det er den enkeltes privatøkonomi som er det viktigste beslutningsgrunnlaget for om man skal velge fast eller flytende rente.

- Fastrente blir et middel for å skape stabilitet i privatøkonomien og på en måte sikre seg mot rentesjokk som vi vet vil oppstå i korte eller lengre perioder, heter det.

2. Over tid vil fastrente sannsynligvis være dyrere enn flytende rente.

Dette begrunnes med en risikopremie for den som låner ut pengene med fast rente. Samlet sett betyr dette at fastrente over tid vil være 0,5 til 1 prosentpoeng dyrere enn flytende rente, ifølge Holberg.

- Man kan gjerne betrakte denne merkostnaden som en slags "forsikringspremie", heter det videre.

3. Med dagens renteregime (inflasjonsmål) er flytende rente en forsikring mot dårlige tider.

Svak utvikling i norsk økonomi med stigende arbeidsledighet, vil bety rentekutt og et lavt rentenivå.

4. Legg liten eller ingen vekt på råd fra såkalte renteeksperter når du vurderer om du skal binde renten på lånet ditt.

- Selv det å spå renteutviklingen i nær fremtid viser seg å være svært vanskelig. Vi har beregnet at siden 1999 har aktørene i rentemarkedet i gjennomsnitt bommet med 1,1 prosent på sin renteprognose 12 måneder frem i tid. Renten i dag er eksempelvis nesten 4 prosent lavere enn det renteekspertene i fjor høst spådde den skulle være nå, heter det.

- Vi har også dokumentert at makroøkonomene bommer på sine renteestimater. Det er derfor all grunn til å utvise særdeles stor grad av ydmykhet i forhold til dette med å spå renteutviklingen, heter det videre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere