*Nettavisen* Nyheter.

Fire skal vitne om regjeringskvartalet

Oslo (NTB): I dag skal flere av de fornærmede fra regjeringskvartalet i vitneboksen.

Totalt skal fire fornærmede forklare seg, samt en pårørende som skal bistå en av de fornærmede. Allerede onsdag startet vitneforklaringene, da Eivind Dahl Thoresen kom med sin versjon av det som skjedde 22. juli.

- Dagens vitneforklaring var starten på en veldig tung periode. Utspørringen av de fornærmede blir en krevende prosess. Jeg håper vi klarer å få dem til å føle seg trygge under forklaringen, sier statsadvokat Inga Bejer Engh til NTB. Bejer Engh understreket også at hun var svært imponert over Dahl Thoresens fremtreden i retten.

John Hestnes, styremedlem i Støttegruppen etter 22. juli, mener vitnemålene er viktige for å få opplyst saken. - De som skal vitne er så godt forberedt som de kan være. De har fått mye informasjon på forhånd og er blitt forberedt på stemningen i salen, som fort kan virke litt trykket, sier han og legger til at mange av vitnene er spente på spørsmålene fra terrortiltalte Anders Behring Breviks forsvarere.

Hestnes håper vitnemålene vil gjøre at Breivik skjønner noe av galskapen i det han har gjort. - Det er viktig for oss at han får se hvor mye lidelse dette har ført til, og kanskje klarer vi også å stikke et hull i bobla han lever i, sier Hestnes, som selv jobber i regjeringskvartalet.

Også koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren sier vitneforklaringene torsdag er viktige. - De er fornærmede i saken og dermed viktige for å få fram sakens karakter. Jeg vil tro de fleste vitnene er godt forberedt på det. De fleste har gjennomgått spørsmål de kan vente å få, og mange har også vært her en dag tidligere i rettssaken for å føle litt på stemningen, sier Hallgren til NTB.

Ingen av vitnenes forklaringer blir kringkastet, og tirsdag avviste retten også NRKs ønske om å vise Breiviks reaksjoner på disse forklaringene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.