Fire tilknyttet norskledet selskap pågrepet i Italia

En gruppe tilknyttet det norskledede selskapet ABP World Group, som har spesialisert seg på å hente bortførte barn, er pågrepet i Italia.

31.10.13 19:37

Blant de pågrepne er tre italienere og en ukrainsk kvinne. Politiet i Italia har også utstedt en arrestordre på to nordmenn og en svenske i samme sak, melder nyhetsbyrået AFP.

- Jeg kjenner ikke grunnen til at italiensk politi sier det de sier, men tror de er lurt av tunisiske myndigheter. Jeg har sjekket med norsk politi og med Interpol i dag, og ingen av oss er etterlyst slik det går fram av uttalelser til mediene, sier ABP-direktør Martin Waage til NTB.

- Barn i fare
Italiensk politi sier gruppen for det meste besto av tidligere medlemmer av spesialstyrker. De var «villige til å tilby sine tjenester til alle som betalte godt nok», heter det i en uttalelse fra politiet.

- Bevæpnet med russiske våpen, pepperspray og elektrosjokkvåpen, har gruppen tatt titusenvis av euro for å kidnappe barn som fra en forelder til en annen, i saker der det er strid om foreldreretten. Barnas liv har vært i fare, het det i uttalelsen.

Italiensk politi sier gruppen har deltatt i en operasjon i Tunisia i oktober 2012 og planla en annen i november samme år, men at denne siste ikke lyktes.

To i arrest
Waage bekrefter at ABP ganske riktig i hovedsak driver med å hente tilbake barn til den av foreldrene som har fått omsorgsretten. Selskapet bruker høyt spesialiserte operatører, men at de aldri bruker våpen eller vold.

- Dette har forbindelse til et oppdrag vi har hatt i Tunisia. De som er pågrepet, er leverandører av båter og utstyr når vi har oppdrag i området, sier Waage videre.

I Tunisia sitter to av selskapets sikkerhetsvakter i politiets varetekt etter at de i november i fjor fulgte en norsk mor til landet for å møte i en barnefordelingssak. Den norske moren skal ifølge Waage ha blitt tilkjent omsorgsretten også i en tunisisk domstol, men har fått utreiseforbud. De to svenske vaktene som skulle sørge for sikkerheten hennes på turen, sitter fengslet og risikerer fengsel i opptil ti år.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.