Gå til sidens hovedinnhold

Fire tonn radioaktivt vann lekket ut i Japan

Tokyo (NTB-AFP): Fire tonn radioaktivt vann har lekket ut under arbeid ved det katastroferammede atomkraftverket Fukushima Daiichi øst i Japan. Jordbunnen i området er forurenset og kanskje også grunnvannet, opplyser eierne.

Ifølge kraftselskapet TEPCO skjedde lekkasjen tirsdag da regnvann skulle pumpes fra et basseng og inn i en lagringstank. Etter vel en times arbeid oppdaget arbeiderne at det rant vann ned fra en åpning i toppen av tanken, sa en talsmann for selskapet.

- Det dreide seg om regnvann, men det kom fra Fukushima-kraftverket og kan inneholde radioaktive stoffer. Det sivet ned i jordbunnen, opplyste TEPCO-talsmannen, som ikke trodde graden av radioaktiv forurensning av vannet var særlig stor.

Kraftselskapet har lenge slitt med å få kontroll over de store vannmengdene ved anlegget. Etter at Fukushima Daiichi ble rammet av et jordskjelv og en tsunami i mars 2011, pøste mannskaper tusenvis av tonn med vann over løpske reaktorer for å kjøle dem ned.

Enorme mengder vann som kan være forurenset av radioaktivitet, holdes fortsatt lagret ved kraftverket rundt 220 kilometer nord for Tokyo. TEPCO har til nå ikke lagt fram noen klar plan for hva som skal skje med dette vannet. (©NTB)

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen