Fire tyskere i det sørlige Tyskland har fått påvist smitte med den nye omikron-varianten. Det til tross for at alle fire var fullvaksinerte, opplyser helsemyndighetene i den tyske delstaten Baden-Württemberg onsdag formiddag, melder Reuters.

Tre av de smittede hadde vært på en forretningsreise i Sør-Afrika og ankom Tyskland henholdsvis 26. og 27. november. Den fjerde smittede personen er et familiemedlem til en av de reisende som kom fra Sør-Afrika.

Les også: WHO ber alle over 60 år om å utsette reiser

- Alle fire er fullvaksinerte. En mutasjon-analyse gjennomført av helsemyndighetene i delstaten bekrefter at alle de fire er smittet med den nye varianten, lyder en uttalelse.

Alle fire er for øyeblikket plassert i karantene, og opplever moderate symptomer, ifølge uttalelsen.

Omikron-vaksine kan bli godkjent innen fire måneder

Vaksiner som virker spesielt mot omikron-varianten av koronaviruset, kan bli godkjent for bruk om tre til fire måneder om nødvendig, ifølge EU.

– Dersom det er behov for å endre de eksisterende vaksinene for å tilpasse de omikron-varianten, kan vi være i stand til å få de godkjent innen tre til fire måneder, sier Emer Cooke, administrerende direktør for det europeiske legemiddelbyrået EMA.

Hun sier at avgjørelsen om nødvendigheten av slike endringer imidlertid må tas av andre organer. Vaksineprodusentene Moderna og Pfizer har allerede sagt at de jobber med vaksiner spesielt tilpasset omikron-varianten, som ble oppdaget i Sør-Afrika i forrige uke.

Cooke sier at EU-byrået EMA ennå «ikke vet» om de nåværende vaksinene er effektive mot omikron, og at det vil ta omtrent to uker å finne ut av.

EMA godkjenner vaksiner til bruk i EU, og så langt har de godkjent fire koronavaksiner til bruk på voksne.

Sprer seg over hele verden

Nær 70 land har innført innreisebegrensninger fra sørlige Afrika i forbindelse med oppdagelsen av omikron. En rekke land har allerede registrert smittetilfeller.

Les også: FHI om omikron-rapporter: - Skulle det vise seg å holde stikk, så er det en god nyhet

Det er fortsatt mye man ikke vet om omikronvarianten som ble oppdaget i forrige uke. Forskere verden over forsøker å finne ut av hvor smittsom den er, hvor alvorlig sykdom den kan forårsake, og hvor effektive vaksinene som er i bruk vil være mot den.

Les også: Pfizer-toppsjefen med én god og én mindre god omikron-nyhet

Ettersom det er stor risiko for at varianten vil legge press på helsesystemene i verden har Verdens helseorganisasjon (WHO) satt risikonivået til omikron som «svært høy.»

Sverige, Danmark, Storbritannia, Tyskland, Japan, Israel, Brasil og Canada er blant en lang rekke land som har påvist smittetilfeller med omikron-varianten.

Nigeria, Afrikas mest folkerike land, har påvist sine første tilfeller av koronavarianten omikron.

Omikron-varianten ble funnet i prøver fra tre passasjerer som ankom landet fra Sør-Afrika, opplyser helsemyndighetene i Nigeria onsdag. Under 3 prosent av befolkningen i Nigeria er fullvaksinert.

Det er også påvist to tilfeller av koronavarianten omikron i São Paulo i Brasil, opplyser delstatsregjeringen. Det kan være de første tilfellene i Latin-Amerika.

Tilfellene stammer fra to personer som ankom landet fra Sør-Afrika.

Smittet på konsert i Danmark

Under en konsert med DJ Martin Jensen i Aalborg i helgen var det en koronasmittet person blant publikum, og myndighetene mistenker at det er omikronvarianten.

Administrerende direktør Nicolaj Holm i Aalborg Kongres og Kultur Center, hvor konserten fant sted lørdag, bekrefter til avisen BT at de nå ber alle konsertdeltakerne om å teste seg.

Den nye koronavarianten omikron var til stede i Nederland så tidlig som 19. november, opplyser landets helsemyndigheter.

Folkehelseinstituttet RIVM kunngjorde tirsdag at varianten er blitt funnet i to covid-19-tester som ble tatt i Nederland 19. og 23. november.

Landet er også i gang med å teste flere eldre prøver, for å se hvor langt smitten har spredt seg.

Påvist i Sverige

Japanske myndigheter bekreftet tirsdag at landet har registrert sitt første tilfelle av omikronvarianten, dagen etter at landet stengte grensene.

Den smittede er en mann i 30-årene som skal ha kommet til landet fra Namibia, ifølge en talsmann for japanske myndigheter. Mannen er nå i isolasjon.

Opplysningen kommer dagen etter at Japan stengte grensene for alle nye tilreisende fra utlandet for å hindre omikronvariantens inntog.

Et tilfelle av virusvarianten omikron har blitt bekreftet i Sverige.

Den smittede er en person som nylig har kommet tilbake til Sverige fra et opphold i Sør-Afrika, opplyser Folkhälsomyndigheten (FHM).

Den positive koronaprøven til personen ble tatt for litt over en uke siden, og at det var snakk om omikronsmitte ble bekreftet mandag klokken 16.

– Det var ventet at vi ville finne omikronvarianten også i Sverige, da den har blitt oppdaget i flere andre europeiske land. Informasjonen vi har om varianten gjør at vi bør ta den på det største alvor inntil vi har mer kunnskap, sier Karin Tegmark Wisell, generaldirektør i FHM, i en uttalelse.

Det er uvisst om tilfellet knyttes til de to personene i Jönköping som ble syke etter en reise til Sør-Afrika, som Dagens Nyheter meldte om tidligere mandag.