*Nettavisen* Nyheter.

Fireåring avvist på legevakten

DIABETES: Sicilia Fernanda Gullesen og Robin Hagen er kritisk til Legevakta som avviste dem da de ba om hjelp til sønnen Sakarias, som hadde hatt 30 i blodsukker over en lengre periode. Foreldrene visste ikke hvor farlig det var, men det mener de fagpersonene på legevakta burde. Foto: Øyvind Bratt (Rana Blad)

Sakarias Hagen hadde over 30 i blodsukker og risikerte syreforgiftning. Likevel ble fireåringen avvist på legevakten.

17.11.11 07:52

Det har gått fire måneder siden den dramatiske helga, men det er først nå det virkelig går opp for Sicilia Fernanda Gullesen hvor nært det var å gå galt for sønnen Sakarias Amandus Hagen, skriver Rana Blad.

Et sannsynlig resultat av over 30 i blodsukker over lang tid, ikke minst for et lite barn, er syreforgiftning (ketoacidose), som er en dødelig tilstand hvis ikke blodsukkeret senkes i tide.

Normalt skal Sakarias ha verdier mellom fire og ti, vet mamma Sicilia og pappa Robin nå.

- Det at noen som burde vite valgte å sette ungen vår i livsfare er veldig sårt å tenke på, sier mamma Sicilia Fernanda Gullesen.

Ekstrem endring
Det er i slutten av juni. Fireåringen forandret oppførsel, men det skjedde så gradvis at foreldrene ikke reagerte spesielt over at allmenn tilstanden hans ble svekket og at han begynte å drikke og tisse mer enn før.

Så ble endringen ekstrem.

- Sakarias begynte å drikke flere liter om dagen, og måtte opp om natta. Han var hyper og samtidig blek og slapp, forteller Sicilia.

Fredag 24. juni fikk Sakarias Amandus og pappa Robin Hagen komme inn til legen. Fireåringen tok en urinprøve der. Han hadde imidlertid ikke sansen for å bli stukket, så pappa Robin fikk med seg resept på blodsukkerapparat og beskjed om å ta målinger gjennom hele helga og notere blodsukkerverdiene.

- Vi hadde virkelig ikke peiling, men gjorde som legen sa. Jeg trodde det dreide seg om en infeksjon, forteller Sicilia.

Samme dag oppdaget samboerparet en melding fra legen på mobilsvareren sin, om å ta kontakt.

- Da vi ringte var kontoret stengt. Vi slo oss til ro med at legen ville prøvd ytterligere hvis det hadde vært veldig viktig, forteller Gullesen.

Legevakta
Utover lørdagen ble bekymringen forsterket. Apparatet for å måle blodsukkerverdiene lyste «hi» hver gang.

- Egentlig forsto vi lite av hva vi målte og hvorfor, men følelsen av at noe ikke stemte ble mer og mer påtrengende. Målingene var nå oppe i 30 og 31 mmol/l. Så vi ringte legevakta, forteller Sicilia.

Hun forklarte situasjonen og ville vite hva de skulle gjøre og spurte om dette var farlig for Sakarias.

- Ei hyggelig dame bekreftet at nivået på blodsukkeret var noe høyt og at hun skulle rådføre seg med legen, men hun trodde ikke at det ikke var noe de kunne gjøre, forteller Sicilia F. Gullesen, som ringte gjentatte ganger til legevakta for å høre om legen hadde sett på saken. Til slutt fikk hun beskjed om å vente til mandag og ta kontakt med fastlegen som avtalt.

Rett til sykehus
Mandag ble Sakarias sendt rett fra fastlegen til innleggelse på Helgelandssykehuset. Etter en rekke blodprøver ble den lille familien fraktet til Nordlandssykehuset i Bodø.

Det var ingen tvil; Sakarias hadde diabetes. Fireåringen var livsfarlig syk. Han kunne dødd uten behandling.

- Vi var på sykehuset i Bodø i fjorten dager. Nå går det heldigvis veldig bra, sier F. Gullesen og Robin Hagen.

Hverdagen deres ble med et helt forandret. Sakarias er nå avhengig av regelmessige måltider og blodsukkernivået måles fra åtte til tretten ganger i døgnet, også om natta. Han får insulinpenn i låret morgen og kveld. I tillegg må han ha insulin i magen foran hvert måltid. I desember får han insulinpumpe.

Ingen selvfølge
- Det er deilig å se hvor frisk Sakarias er! Nå ser det også ut til at han har fått en indre ro som ikke var der før. Vi merker virkelig at han er frisk, og at han ikke var det før, sier Sicilia og ser på gutten sin leke i barnehagen.

- Småtroll Barnehage fortjener ros for måten de har taklet dette på. Vi er helt trygg når han er her, sier pappa Robin.

Han og Sicilia Gullesen er lettet over at gutten deres rakk å få hjelp i tide. Det føler ikke at det var en selvfølge.

- Jeg ønsker selvfølgelig ikke at ungen vår skal ha noen sykdom, men når det først er så galt finnes det langt verre ting enn diabetes så lenge den oppdages og holdes under kontroll, sier Sicilia Gullesen.

Hun håper deres historie kan hjelpe andre til å bli mer bevisst på diabetes enn hun var.

- Men nå kan vi mye om sykdommen, sier hun.

Flere nyheter fra Rana Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag