RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fisk skal fange seg selv

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Forskere forsøker nå å få fisken til å fange seg selv.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Dersom de amerikanske forskerne får det som de vil kan det bli atskillig enklere for fiskere å få fylt opp garnene sine.

NA24 - din næringslivsavis

Det forskes for tiden nemlig på å trene opp fisk til å svømme inn i et garn når de hører en tone som signaliserer at det er fôringstid, ifølge Associated Press.

- Vilt, men ekte
Tanken er at opptrente småfisk kan bli sluppet ut i havet, der de spiser seg feite og fangstklare, for så å svømme inn i et undervannsbur når de hører tonen. På denne måten kan fisk med riktig magemål enkelt bli høstet inn.

- Det høres vilt ut, men det er ekte, sier forskningsassistent Simon Miner hos Marine Biological Laboratory, ifølge nyhetsbyrået.

Det håpes at tiltaket vil kunne minke kostnadene knyttet til oppdrettsfiske, for dersom fisken kan bli opplært til å returnere til fiskeren etter å ha fetet seg opp i havet vil kostnader knyttet til fiskefôr samt redusere mengden med fiskeavfall som slippes ut i konsentrerte områder.

Får fjernstyrt fisk
Forskerne som har holdt på med prosjektet siden i fjor sommer har fått noen resultater å vise til. Etter å ha avspilt en tone i 20 sekunder, tre ganger om dagen, i rundt to uker hevder Miner at man har fått en fjernstyrt fisk.

Nå undersøkes det hvor lenge fiskene husker å komme når tonen avspilles, og så langt viser det seg at noen fisk husker det i fem dager, mens andre husker det så lenge som ti dager.

Fisken som det forskes på er den territoriale fisken black sea bass.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere