*Nettavisen* Nyheter.

Fiskemillionær blir fiskeriminister

Foto: Bjørn Tore Ness (Namdals-Avisa)

Lisbeth Berg-Hansen har tjent sine millioner på oppdrett i nord. Nå klatrer hun til topps i politikken.

20.10.09 14:17

9,5 millioner i formue og en inntekt på 800.000 kroner.

Lisbeth Berg-Hansen (Ap) er en ekte oppdrettsmillionær. Nå blir hun fiskeriminister.

Les også: Her er Norges nye regjering

Innførte 6-timersdag
- Hun kjenner politikken godt og næringen godt, og har selv drevet med oppdrett i mange år, og har vært aktiv i fiskeriorganisasjonene. Hun er en person som representerer Kyst-Norge. Det er viktig i en tid med finanskrise hvor vi skal trygge arbeidsplassene langs kysten, sa statsminister Jens Stoltenberg om Norges nye fiskeriminister.

Tidligere visepresident i NHO, Lisbeth Berg-Hansen, ble landskjent da hun tidligere i år innførte 6-timersdag ved sin bedrift i Nord-Trøndelag.

- Vi tror vi får bedre produktivitet og lavere sykefravær hvis de ansatte går ned fra 7 ½-times dag til seks timer, sa hun da.

46 år gamle Lisbeth Berg-Hansen kommer fra Bindal på Helgelandskysten. Der vokste hun opp med oppdrettsnæringen. I 1985, da hun var 22 år gammel, startet hennes far selskapet Bindalssmolt, og utvidet senere med selskapet Bindalslaks AS.

Storbedrift
- Vi er glade for denne utnevnelsen, og jeg tror hun kan gjøre en god jobb. Hun er oppvokst med næringen og kjenner den godt. Det trenger vi, sier daglig leder Finn Sinkaberg i fiskeforedlingsbedriften Sinkaberg-Hansen AS til Nettavisen.

I 1998 fusjonerte familiene Sinkaberg og Berg-Hansen sine virksomheter til storbedriften Sinkaberg-Hansen AS. En fiskeforedlingsbedrift med virksomheter i Rørvik og Terråk. Selskapet har 140 ansatte, en omsetning på 537 millioner kroner og et driftsresultat på 32,8 millioner (2008).

Millionær
Berg-Hansen eier 11 prosent av bedriften gjennom investeringsselskapet JMJ Invest AS. Lisbeth Berg-Hansen sto personlig oppført med 9,5 millioner i skattbar formue og en inntekt på 800.000 kroner i 2007.

Men den 46 år gamle kvinnen har gjort langt mer enn å engasjere seg i egen bedrift.

Hun er også er også styremedlem i Aker Seafoods AS, Fiskeribladet Fiskaren, Fosen ASA, Investinor (tidligere Statens investeringsselskap) og SOS-barnebyer.

Politisk karriere
Lisbeth Berg-Hansen har også vært politisk aktiv i Arbeiderpartiet i mange år. Fra 1992 til 1996 var hun rådgiver for Fiskeriministeren, og i 2000 til 2001 var hun statssekretær ved Statsministerens kontor.

Mellom 2004 og 2008 var hun visepresident i NHO.

I 2005 trakk hun seg som styreleder i Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening (FHL) og i FHL Havbruk etter kritikk for hvordan hun styrte laksestriden med EU.

Les: Lakseleder går etter mistillit

Annonsebilag