RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fisken du ikke bør spise

Sist oppdatert:
Tunfisk, torsk og hai er blant fiskene du anbefales å holde deg unna.

(SIDE2:) Fisk er sunt, og du anbefales å spise fisk flere ganger i uken. Men ikke alle fisketyper er like bra å servere til middag.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Noen fiskesorter er nemlig ikke eget for middagsbordet, fordi de skader miljøet og noen ganger fordi de skader deg. En rekke populære fisketyper er i fare for å utryddes på grunn av mye fiske, og vi bør derfor ikke spise for mye av disse fiskene. Amerikanske Enviromental Defense Fund (EDF) har plukket ut de ti fiskene du bør holde deg unna for miljøets skyld:

Atlanterhavs-torsk
Tidligere var det massevis av torsk i Atlanterhavet. I dag har arten blitt kraftig redusert, og dårlig forvaltning og urapportert fangst truer torsken. Fangsten av fisken gjøres med bunntråler, noe som er skadelig for torskens tilholdssted. EDF anbefaler at du ikke spiser torsk mer enn fire ganger i måneden.

Chilensk havabbor
Fordi denne tannfisken bruker lang tid på å reprodusere seg, blir arten truet av fiskere. Som regel fanges fisken med bunntråler, men en stor prosentandel av fisken fanges ulovlig. På grunn av høye kvikksølvnivåer, bør voksne ikke spise fisken mer enn to ganger i måneden og barn under 12 år bør ikke spise den mer enn én gang i måneden.

Marulk
Tidligere så man på dypvannsfisken som bifangst, altså fisk som følger med i garnet, men som man ikke vil ha. Men etter hvert ble også denne fisken jaktet på, og i dag er det få igjen. Fisken inneholder kvikksølv, og barn under seks år bør ikke spise fisken mer enn to ganger i måneden, mens barn mellom seks og tolv år ikke bør spise den mer enn maks tre ganger i måneden.

Orange Roughy
Denne fisken kan bli hele 149 år gammel. Den vokser langsomt, og fordi den har vært svært populær tidligere, er populasjonen blitt kraftig redusert. På grunn av kvikksølvnivåene, bør kvinner unngå å spise fisken mer enn to ganger i måneden, menn og barn mellom seks og tolv år maks én gang i måneden og barn under seks år maks et halvt måltid.

Oppdrettslaks fra Atlanterhavet
Norge er en av de viktigste eksportørene av oppdrettslaks. EDF er kritiske til fisken fordi de blir holdt i store oppdrettsfarmer som kan forurense vannet. Mange laks rømmer fra oppdrettfarmen, og de må da slåss om maten med vill fisk, i tillegg til at den avler seg med- og sprer parasitter til den ville fisken. På grunn av miljøgifter, bør barn under seks år bare spise et halvt måltid med oppdrettslaks per måned, mens alle over seks år bør spise maks ett måltid.

Ikke alle er enige i at oppdrettslaks er skadelig. Les mer her.

Hai
Hai er en av de skumleste skapningene i havet, men mange liker å spise fisken. Den har en sen utvikling og får få barn, og arten risikerer derfor å bli kraftig redusert ved for mye fiske. Etter at man begynte industrielt fiske av hai, har antallet av de fleste haitypene blitt redusert med 90 prosent. På grunn av kvikksølvnivåene, bør kvinner og barn under tolv år aldri spise hai, mens menn kan spise maks ett måltid i måneden.

Importerte reker
Reker fra Latin-Amerika og Sørøst-Asia er ikke anbefalt av EDF. Grunnen er at reglene for oppdrett av reker ikke følges. Antallet rekefarmer øker stadig, spesielt i Asia, og dette skaper problemer for miljøet. Blant annet fører byggingen av farmene til ødelagte skoger og våtområder. Fangst av ville reker fører til mye bifangst, som truede arter av sjøskilpadder.

Importert sverdfisk
Etter at sverdfisk ble en delikatesse, har antallet ville sverdfisker blitt kraftig redusert. Fangsten av fisken fører til mye bifangst, blant annet sjøskilpadder, sjøfugler og hai. I USA er antallet sverdfisk gjenopprettet. Grunnet kvikksølvnivået bør kvinner og barn under tolv år ikke spise sverdfisk, mens menn kan spise maks ett måltid per måned.

Gulfinnetun og storøyet tunfisk
Både gullfinnetun og storøyet tunfisk er svært populære fisker. Fiskene fanges ofte med linefangst, noe som truer sjøskilpadder, sjøfugler og haier. Man bør derfor kjøpe fisk som er fanget ved sluk eller fiskestang. Kvinner bør spise maks tre måltider med fiskene per måned, menn og barn fra seks til tolv år bør spise maks to og barn under seks år bør spise maks ett måltid.

Makrellstørje (Bluefin Tuna)
Dette er en svært populær fisk som brukes mye i sushi. Fordi markedet er så stort, har andelen blitt kraftig redusert. Fisken bruker lang tid på å utvikles, og rekker derfor ikke reproduseres hvis den fiskes tidlig. Dette skjer imidlertid ofte, selv om det ikke er lov. EDF anbefaler at ingen spiser fisken.

Heldigvis fins det også fisk du kan spise. Her er EDFs liste over de ti fiskene som er best for både deg og miljøet:

Ansjos
Denne fisken er rask til å reprodusere, slik at bestanden ikke blir mindre selv om fangsten er stor.

Oppdrettsrøye
Fisken kan minne om laks og ørret, og den regnes som et miljøvennlig alternativ til oppdrettslaks.

Atlantisk makrell
Fisken formerer seg i store stimer. Den lever fritt, og fanges med fiskegarn og tråler.

Oppdrettsøsters
Østers fra Stillehavet er det vanligste skalldyret som lever i oppdrettsfarmer.

Sabelfisk
Voksne kan spise fisken minst fire ganger i måneden. Barn under seks år bør ikke spise det mer enn to ganger i måneden, mens barn mellom seks og tolv år bør spise maks tre måltider.

Villaks
Fisken som lever fritt får en rødlig farge på siden under gytetiden.

Sardiner
Denne lille fisken kan leve i opptil 25 år. Den lever fritt og gyter flere ganger i året.

Oppdrettsørret
Ferskvannsfisken inneholder lave eller ingen nivåer av forurensning, men inneholder mye omega-3 - som de fleste andre fiskene på beste-listen.

Tunfisk, albakor
Albakor er en form for tunfisk som er svært populær. Barn under seks år bør ikke spise tunfisk mer enn tre ganger per måned, men alle over seks år kan spise det minst fire ganger i måneden.

Blåskjell
På grunn av algegifter er det ikke alltid blåskjell kan spises. Matportalen tilbyr blåskjellvarsel på sine nettsider.

Les mer om EDFs begrunnelser på MSN.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere