Gå til sidens hovedinnhold

Fisker'n i Oslofjorden

Mandag 24.november klokken 19.55 sender NRK dokumentaren Fisker med lange tradisjoner på NRK1. Her har de fulgt Harald Kristoffersen, som bor på Vålerenga, i over et år.

Harald Kristoffersen er skipper på fiskebåten Helene og tolvte generasjons fisker i Oslofjorden. Det er ikke mange fiskebåter igjen i indre Oslofjord.

Sammen med reketrålerne skaper fiskerne liv ved Rådhusbrygge 3 når de selger fangsten sin.

Helt siden 1500-tallet er fiskernes rettigheter i Oslofjorden nedfelt i de gamle bylovene. Der heter det at fiskerne har lov til å selge fangsten direkte fra båtene, men de har ikke lov til å bringe dem i land og selge fra bodene.

Familien til Harald Kristoffersen har drevet fiske ut fra Ulvøya ved Bekkelaget siden midten av 1600-tallet. I tolv generasjoner har de hatt sitt virke i Oslofjorden.
Harald er selv opplært av sin far og har drevet fiske hele sitt liv.

Til Finnmark om vinteren

Den gangen vinterne var harde i Oslo og fjorden kunne være islagt til langt sør for Færder fyr, dro han nordover og fisket på Finnmarkskysten.

Han kan huske tilbake til 50- og 60-tallet, da havna var full av fiskebåter og det fremdeles var et yrende liv på brygga. Nå er det ikke like mange båter, men det drives fremdeles aktivt fiske i indre og ytre Oslofjord.

De kommer fremdeles inn til Rådhusbygga brygga i Oslo for å selge fangsten.

Nye kunder

Fisken er den samme, men kundene har forandret seg. Fra klokken halv sju selger Kristoffersen fisken direkte til kundene på brygga.

De ivrigste kommer tidlig for å sikre seg de beste varene, og her er det flest folk med innvandrerbakgrunn. Salget holder på til fisken tar slutt.

Se dokumentaren om fiskeren fra Vålerenga på NRK1 klokken 19.55 mandag 24.november

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping