- Jeg registrerer at de har fått en knusende dom, og det er ikke uventet, sier Per Sandberg til Nettavisen.

Den tidligere fiskeriministeren vil nå sette seg godt i dommen, før han og kjæresten Bahareh Letnes eventuelt gjør noe videre.

- Jeg har et avslappet forhold til dette. Det er viktig for meg å lese dommen ordentlig først, så får vi se hva som skjer videre, sier Sandberg.

Kan det bli aktuelt å ta saken videre allerede i høst?

- Jeg har masse å holde på med. Det er et steintøft program frem mot jul, men jeg utelukker ingenting, forteller den tidligere fiskeriministeren.

PFU-klagen sendt inn av datteren

Det var Per Sandberg sin datter, Charlotte Sandberg, som klaget Fiskeribladet inn til PFU etter at avisen skal ha brukt «kilder ukritisk og spredt masse løgner om min far og vår familie,» ifølge klagen.

Les hele klagen her:

I sitt tilsvar til PFU skrev avisen blant annet følgende:

«Fiskeribladet ønsker ikke kommentere bruk av våre kilder, men det er viktig å påpeke at vi i alle våre artikler har brukt flere kilder og har etter gått påstander fra kilder og fått bekreftelser på at påstandene var riktige

Klager har etter vår mening heller ikke kunnet dokumentere at vi har spredd løgner og usannheter. Fiskeribladet har heller ikke opptrådt uetisk, slik klager påstår.»

Det var Pressens Faglige utvalg uenige i på to punkter under onsdagens møte.

Ifølge sekretariatet i PFU brøt Fiskeribladet god presseskikk på punkt 3.2 og 4.1 i vær varsom-plakaten. I de to punktene er ordlyden som følger:

Punkt 3.2. «Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder. Vær spesielt aktsom ved behandling av informasjon fra anonyme kilder, informasjon fra kilder som tilbyr eksklusivitet, og informasjon som er gitt fra kilder mot betaling.»

Punkt 4.1. «Legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon.»

Publiserte feilaktige opplysninger

PFU sier i sin uttalelse at Fiskeribladet ikke gjorde noe galt ved å stille kritiske spørsmål om hans relasjon til Bahareh Letnes. Utvalget konstaterte imidlertid at Fiskeribladet publiserte feilaktige opplysninger i en lederartikkel.

Det første punktet som avisen ble felt for, handlet om saken der Fiskeribladet fastslår at Sandberg og Letnes bodde sammen i regjeringsboligen.

- Sekretariatet har gjort gode refleksjoner rundt dette, særlig når det gjelder punkt 3.2 som jeg støtter. Her burde de ha tatt forbehold når de ikke vet. Samboerskap er et formelt begrep i Norge, det er ikke noe man kan påstå at man er, sa Stein Bjøntegård i NRK.


Les også: Per Sandberg får seks måneders karantene

Tekstmeldingen som Per Sandberg sendte til Fiskeribladets redaktør Øystein Hage ble også omtalt. Da skrev avisen at PST anbefalte Fiskeribladets redaktør å anmelde den daværende statsråden, noe PST selv avviste senere. Det reagerte flere medlemmer på under PFU-møtet.

- Når Fiskeribladet skriver at PST anbefaler å anmelde, er det feil, det er en løgn, det er usant, og derfor langt utenfor saklighetsbegrepet, sa Kristin Taraldsrud Hoff som representerer allmennheten i utvalget.

– Man sitter igjen med inntrykk av at PST anbefaler å anmelde en norsk statsråd. Det er en veldig sterk påstand, sa Nina Hærnes i utvalget.

- Tar det alvorlig

Fiskeribladets redaktør Øystein Hage mottok PFU-dommen med fatning, men også med ydmykhet.

- Vi ser at vi kunne ha klargjort bedre rundt bruken vår av anonyme kilder. Vi tar absolutt dommen til etterretning. Vi skal evaluere dette internt. Fiskeribladet tar det alvorlig. Det er ingen som ønsker å bli felt i PFU, sier redaktøren til Nettavisen.

Frykter du at det kommer et søksmål nå?

- Jeg vet ikke helt hva han skal anklage oss for i en rettssak, så dette tar jeg foreløpig med ro, sier Hage.

Ikke overskudd

Tidligere i uken hadde Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes en pressekonferanse om sin nye bok, «Fremmede makter har flyttet inn».

Da var Sandberg klar på at paret ikke ønsket å forfølge norske medier videre, på grunn av manglende overskudd for å ta «krigen» i rettssalen.

Les også: Per Sandberg og Bahareh Letnes dropper søksmål mot norske medier.

- Vi har bestemt oss for at nå skal vi se framover. Da har vi ikke overskudd til å gå i konflikt eller rettssaker, sa Sandberg til en samlet presse.

Les også: Per Sandberg om veien videre: - Mulig at jeg blir Nav-klient

Den tidligere fiskeriministeren ville derimot ikke slippe Fiskeribladet fra kroken.

- Om vi fortsatt går til sak, det får vi vurdere. Jeg visste ikke at PFU-møtet er allerede nå på onsdag, så det blir spennende å se hva som kommer derifra, sa Sandberg til Nettavisen på mandag.