Gå til sidens hovedinnhold

Fiskeriministeren gleder seg over sjømateventyret

Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): År etter år med nye eksportrekorder gjør at fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) hyller det norske sjømateventyret som passerte 60-milliardermerket i fjor.

- Vi kan ikke lengre snakke bare om det norske oljeeventyret. Sjømateventyret er en like stor suksesshistorie. Næringa leverer år etter år solide eksportrekorder. Den betyr stadig mer for norsk sysselsetting og leverer store verdier tilbake til det norske samfunnet, sier Aspaker etter at Norsk Sjømatråd mandag la fram nok en eksportrekord for norsk sjømat.

Allerede i november i fjor var 2010-rekorden på 53,8 milliarder kroner passert.

- Spenningen ut over desember var hvor den nye rekorden ville lande. Den endte på 61 milliarder kroner. Det er en formidabel vekst, og det er store volumer som har gått ut, kunne administrerende direktør Terje E. Martinussen fortelle da Norges sjømatråd la fram eksporttallene for fjoråret i Tromsø mandag.

Veksten fra 2012 er på 9,4 milliarder kroner, og Martinussen peker på høy etterspørsel og sterke priser for norsk laks på verdensmarkedet som den viktigste årsaken til eksportrekorden.

Gjennomsnittsprisen for fersk hel laks økte med 44 prosent i fjor. Så selv om lakseeksporten i volum gikk ned med 3,5 prosent fra året før, økte inntektene med 35 prosent. Den nye eksportrekorden for laks lyder på 39,8 milliarder kroner. (©NTB)

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar