*Nettavisen* Nyheter.

Fiskeriministeren politianmeldt

Kurt Oddekalv Foto: Scanpix

Norges Miljøvernforbund har anmeldt fiskeriministeren for brudd på lakselusforskriften.

20.11.09 08:29

Flatanger (NTB): Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) er igjen politianmeldt, denne gang for gjentatte brudd på lakselusforskriften.

Tre av Sinkaberg-Hansens oppdrettsanlegg i Namdal har høyere lusetall enn tillatt. To av anleggene har hatt for høye tall både i september og oktober, skriver Adresseavisen.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er medeier i selskapet. Nå blir hun anmeldt av Norges Miljøvernforbund (NMF) for ikke å bruke lovverket hun er satt til å forvalte.

- Fiskeriministeren har direkte fordeler av å ikke gjøre dette, sier NMF-leder Kurt Oddekalv.

Langt over grensen
Sinkaberg-Hansens anlegg i Kråkøya og Tjærnholmen hadde i gjennomsnitt 3,65 og 4,82 kjønnsmodne lus på hver fisk i oktober. Tidligere i år ble denne grensen satt opp fra en halv til én lus per fisk. Hvis fisken har flere lus enn dette etter to behandlinger, skal den slaktes ut.

Hittil i høst er ett anlegg i Nærøy pålagt utslakting av Mattilsynet. Nå mener Oddekalv at det samme kravet må stilles til fiskeriministerens selskap.

Utvidet frist
- Etter det vi forstår, er lusa ved Sinkaberg-Hansens anlegg resistent eller multiresistent, det vil si at den ikke reagerer godt nok på lusebehandlingen. Vi krever at luseforskriften følges og at fisken i disse anleggene slaktes, sier Oddekalv.

Men Mattilsynet anser foreløpig ikke situasjonen ved Sinkaberg-Hansen som kritisk. Ifølge spesialinspektør Sturla Romstad ved Mattilsynet i Nord-Trøndelag har selskapet fått utvidet fristen til å innfri luseforskriftene fordi det er satt i gang forsøk med leppefisk som spiser lakselus. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.