*Nettavisen* Nyheter.

Fisket laks - fant sverdfisk

Tore Solberg anslår at sverdfisken veide rundt 40 kilo. Foto: Privat

- Den luktet, og var vel moden, forteller laksefiskeren som fant sverdfisk i Lærdalselven.

30.08.14 22:12

Tore Solberg i Bergen Jeger- og Fiskeforening gjorde lørdag et høyst uvanlig funn da han og en kameratgjeng skulle fiske laks i Lærdalselven, skriver Bergensavisen.

Det var Bergens Tidende som først meldte om den oppsiktsvekkende hendelsen.

På cirka halvannen meters dyp så Solberg en stor, død fisk. Da han fikk tak i den så han at det var en sverdfisk.

– Da jeg fikk snudd den, fikk jeg en mistanke om hva det var. Det er jo ikke så mange fisker som har sverd, sier han lattermildt. Solberg, som har vært på en del fisketurer, sier til BA at dette er det rareste han har kommet over.

– Det må det definitivt være - det skal mye til for å slå det der. En ting er at det er en sverdfisk, en annen er stedet den ble funnet. Selv om sverdfisker av og til kan finnes langs norskekysten om sommeren, har jeg aldri hørt om funn i en elv før. Den lå cirka 300 meter fra der ferskvannet begynner, men en finner ikke stort mer typiske saltvannsfisker enn det der.

Blir ikke middag

Solberg forteller at fisken var omtrent like lang som han selv, som rager 1,86 meter i høyden.

– Den var vel kanskje 40 kilo - en svær torpedo, forteller Solberg, som ikke er sikker på hvor lenge fisken kan ha ligget der, men tipper rundt en uke.

– Fisken var fast i formen, men luktet litt.

Fisken ender derfor ikke på middagsbordet.

– Nei, det gjør den ikke. Den var vel moden, svarer Solberg kontant.

- Overlever ikke i norsk lakseelv

Til BT forteller forsker Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet at han aldri før har hørt om sverdfisk i elv, det være seg i eller utenfor Norge.

– Sverdfisken er en saltvannsfisk og klarer ikke å overleve i en norsk lakseelv. De blir også sjelden observert i Norge. Spørsmålet er hvordan den har kommet seg hit. Hvis noen har lagt den der, skal det jo også utrolig mye til å få tak i en slik fisk, sier han til BT.

Forskeren mener den må kommet inn i elvemunningen på jakt etter mat, og deretter kanskje fått panikk og svømt oppover elven, der den kan ha dødd på grunn av ferskvannet eller dårlig plass.

Les flere saker fra Bergensavisen her.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.