Det sier Actis, rusfeltets samarbeidsorganisasjon, som nå ber samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen om å fjerne det de kaller en «spritsluse» på hovedflyplassen.

- Folk må få slippe spritslusa, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis, til Nettavisen.

Les også: Vil gi alle reisende gavekort på polet

- Det er uakseptabelt
Ved ankomst på utenlandsterminalen på Oslo lufthavn Gardermoen (OSL), føres nå samtlige nærmest rett inn i taxfreeutsalget.

- Alle tvinges til å gå forbi hyller med vin og sprit for å komme til bagasjebåndet, og det mener vi er uakseptabelt, sier Gerhardsen.

Hun sier de har fått mange henvendelser fra folk som reagerer på dette.

- Dette irriterer og provoserer, men kanskje verre er det at folk med alkoholproblemer gruer seg til å reise, sier hun.

Gerhardsen mener dessuten at det er ugreit å måtte ta med seg barn gjennom taxfreebutikken.

Les også: Nye kvoter for taxfree

- Gi folk tilbake friheten
Nå mener hun altså at samferdselsministeren må komme på banen.

- Selskapet som driver taxfreeutsalg har fått alt for frie tøyler, og har gått alt for langt. Vi mener at samferdselsministeren må ta sitt ansvar og la folk få velge om de vil gå innom taxfreebutikken, sier hun, og legger til:

- Han må rett og slett pålegge Avinor å endre på dette, så folk kan få tilbake valgfriheten som regjeringen er så opptatt av.

I et brev til Ketil Solvik-Olsen, som ble sendt tirsdag, ber hun om at han må sørge for at folks første møte med Norge ikke er «en pall med pappvin og tilbud på prosecco».


- Folk vil drikke mer

Gerhardsen advarer mot konsekvensene dersom ikke noe gjøres.

- Vi vet fra forskning at dersom flere er innom, så vil flere kjøpe mer og når flere kjøper mer får flere problemer, sier hun til Nettavisen.

Tirsdag økte i tilegg regjeringen taxfreekvotene, slik at folk kan ta med seg opptil seks flasker vin.

- Vi har vært tydelige i vårt råd om å ikke øke taxfreekvota. Det er også med på å gjøre at folk drikker mer, og det blir et økt kjøpepress, sier Gerhardsen.

Hun kan ikke forstå at regjeringen mener dette er en god alkoholpolitikk.

- Vi bør ha en bedre modell for flyplassfinansiering enn en som er avhengig av et høyt alkoholkonsum. Om ordningen likevel skal bestå, bør Vinmonopolet overta, skriver hun i brevet til Solvik-Olsen.

- Du kan gå utenom
De som driver taxfreebutikken på OSL, avviser imidlertid at folk må gå gjennom butikken.

- Vi ønsker Actis hjertelig velkommen opp for å prøve å gå gjennom butikken en gang til. Hvis de går rett fram så er det fullt mulig å gå utenom butikken, sier administrerende direktør Håkon Fjeld-Hansen i Travel Ratail Norway til Nettavisen.

Han forteller at taxfreebutikken nylig ble bygget om, og at den utvidede butikken ble åpnet den 10. mai.

- Mens vi bygget om, i noen uker, måtte man gå gjennom butikken. Men går du rett fram nå så kan man gå utenom butikken, sier han.