*Nettavisen* Nyheter.

Fjernet homofile fra likestillingsplanen

FJERNET ROSA PROFIL: Christian Eikeland (Frp) ville ikke ha noen rosa profil på likestillingsplanen til Vest-Agder. Foto: (Fremskrittspartiet)

- Det ble for mye fokus på enkelte grupper, sier Frp-politiker Christian Eikeland som ikke angrer på nedprioriteringen av de homofile.

21.06.14 22:04

Fylkespolitiker Christian Eikeland (Frp) i Vest-Agder har ikke dårlig samvittighet etter at Frp, sammen med Høyre og KrF, fjernet konkrete tiltak som skulle bedre vilkårene til homofile i fylket.

Fjerningen av tiltak for homofile fra likestillingsplanen har satt sinnene i kok på venstresiden. Det var Fædrelandsvennen som først omtalte saken.

- Det er ganske oppsiktsvekkende at dette skjer i 2014. Vi trenger mer fokus på de homofiles levekår. Ikke mindre, sier stortingsrepresentant Kari Henriksen (A) til Nettavisen og legger til:

- Dette vedtaket sender et kraftig signal til den gruppen unge mennesker som har en annerledes seksuell legning, og som frykter for å komme ut av skapet, sier hun.

- Et generelt problem
I likestillingsplanen til Vest-Agder ble det foreslått å gi lærere «Rosa kompetanse» for å motvirke mobbing av de med en annen seksuell legning. Dette fikk Frp, Høyre og KrF strøket.

Det ble også foreslått et punkt som skulle sikre homofile, lesbiske, bifile og transpersoner bedre representasjon fylkets offentlige utvalg og styrer. Dette ble endret til «alle grupper».- Vi mener at mobbing generelt er et stort problem i skolen og synes det er feil å vise til en gruppe som en del av likestillingsplanen. Det blir feil med rosa kompetanse når lærere trenger bedre psykososial kompetanse for å bedre psykisk helse for alle, sier Eikeland.

Han mener at det er andre enn homofile man bør fokusere på hvis man skal sikre alle en stemme i offentlig styr og stell.

- Agder har flere homofile politikere, men ikke så mange med funksjonshemninger. I flere kommuner er det også mangel på kvinnelige representanter, sier han og fortsetter:

- Poenget er at vi synes det blir feil å trekke fram én gruppe fordi utfordringene er så mye større.


Klikk på bildet for å forstørre.

HELSE I BAGASJEN: Stortingsrepresentant Kari Henriksen er utdannet psykiatrisk sykepleier og har hatt en lang karriere i helsesektoren før hun i 2009 fikk fast plass på Stortinget. I dag er hun medlem i justiskomiteen. Foto: (Arbeiderpartiet)


- Fremdeles et mobbeord
Stortingsrepresentant Henriksen mener at homofile har ekstra problemer som man må adressere spesielt.

- Begrepet «homo» er fremdeles et mobbeord blant barn og unge. Undersøkelser viser at homofile har høyere selvmordsrate og større utfordringer knyttet til rus og psykisk helse enn andre grupper i samfunnet. I små samfunn, som det er mange av også i Agder, blir folk med en annen legning veldig synlige. Det er nettopp i slike kommuner det er viktig å ha en åpenhet for å redusere belastningen som disse personene lever med, sier hun.

Henriksen poengterer at likestillingen for flere grupper har gått fremover nettopp fordi man har tatt tak i utfordringene knyttet til enkelte grupper, og ikke generalisert slik hun mener Frp, Høyre og KrF gjør med denne likestillingsplanen.

Eikeland sier at Frp foreslo andre ting i likestillingsplanen, som ble nedstemt av blant annet Arbeiderpartiet.

- Vi fremmet også et forslag om at ytringsfritheten skal stå sterkt i Agder, og at det skal være nulltoleranse mot omskjæring av jenter og tvangsekteskap. Det stemte Arbiederpartiet mot, sier Eikeland.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag