*Nettavisen* Nyheter.

Fjernkontroll til 4000 kroner

Foto: Magnus Blaker (Nettavisen)

Den er ikke bare svindyr. Den er dårlig også.

Med stua full av duppedingser som har forskjellige fjernkontroller er det ikke til å komme unna at en skikkelig universalfjernkontroll er noe som frister. Muligheten til å styre hele mulitmediaopplevelsen med én fjernkontroll fra sofakroken er intet mindre enn genial.

Styr alt med én fjernkontroll
At du får med en ekstra bonus i at både du og din kjære kan sitte med hvert deres sett med fjernkontroller, og at du med ett tastetrykk kan skru på forsterker, TV og digitalboks, er naturligvis en flott ekstra bonus.

Og dette ønsket utnytter Logitech til det fulle i sin Harmony-serie, som generelt oppfattes som noen av markedets beste universalfjernkontrollen som du får i alle tenkelige utforminger.

Ny toppmodell
Og nå rett over nyttår lanserte selskapet den nyeste toppmodellen i serien, som har det relativt anonyme navnet Harmony 1100 – og den ikke så veldig anonyme prisen på rundt 4000 kroner.

Vi snakker her altså om et produkt som utelukkende prøver å overta funksjonen til fjernkontroller som du uansett får med på kjøpet når du skaffer deg et nytt produkt – til prisen av en bærbar datamaskin. Det er ikke til å komme utenom at forventningene var skyhøye.

Er som «Pimp My Ride»
Etter å ha brukt Harmony 1100 en stund er det ikke til å komme utenom en sammenligning med MTV-programmet Pimp My Ride: Fjernkontrollen er ganske åpenbart laget fordi det er mulig å gjøre, ikke fordi det nødvendigvis er veldig praktisk eller en god idé.

Det blir litt som om når de plasserer LCD-skjermer på undersiden av bilen – eller installere et platestudio i bagasjerommet. Det gir rett og slett ingen mening – i alle fall ikke om du skal betale for det selv.

Imponerende på papiret
Men la oss begynne fra begynnelsen av: Harmony 1100 er enkelt forklart en veldig avansert universalfjernkontroll som kan programmeres til å fungere opp mot de aller fleste dingser som tar imot IR-signaler. Primært tenker vi da på TV-er, DVD-spillere, digitalbokser, stereoanlegg, CD-spillere og lignende.

Og for å understreke dette har Logitech laget en database om fjernkontrollene til rundt 225.000 enheter fra 5000 forskjellige produsenter. Alt du trenger å gjøre er å installere programvaren, skrive inn serienummeret på dingsene dine – og så skal fjernkontrollen programmere seg ut ifra dette.

Klikk på bildet for å forstørre.

Du kan programmere neste hva som helst
Har du noen dingser som ikke er på Logitechs omfattende liste (undertegnede hadde to stykker), så kan du programmere fjernkontrollen ved hjelp av den originale fjernkontrollen på en relativt enkel måte.

Etter at du har lagt inn dingsene dine så begynner den å stille deg en del spørsmål som grunnlaget for mer avanserte funksjoner. Den vil blant annet vite om hvilken inngang DVD-spilleren og digitalboksen din er tilkoblet TV-en, og om du vil bruke stereoanlegget til å høre på lyden til dine forskjellige enheter – eller om du foretrekker TV-en.

Lager avanserte funksjoner
Klarer du å svare på alt dette så gir deg den muligheten til å lage en rekke hurtigtaster. For eksempel kan du ha knappen «Se på TV», som skrur på alle enhetene som du trenger for å se på TV, og setter både TV-en og forsterkeren på riktig kanal.

Kjempeflott i grunn. Det er bare så synd at det fungerer så vanvittig dårlig i praksis.

Etter å ha brukt litt mer tid enn ønskelig på å konfigurere fjernkontrollen fordi den ikke hadde Gets HD-boks og min litt sære DVD-spiller, i databasen var det bare å sette i gang å bruke fjernkontrollen. Og problemene begynte raskt å tårne seg opp:

Klikk på bildet for å forstørre.

Skrur av når den skal skru på
Fjernkontrollen har selvsagt ikke den villeste anelse om hvilke enheter som faktisk er skrudd på. Når jeg for eksempel hadde datamaskinen koblet til TV-en, med forsterkeren på, og trykte på knappen for å se på TV, ble resultatet at den sendte av/på-signal til alle enhetene. Konsekvensen er at TV-en skrur seg av, forsterkeren skrur seg av – og digitalboksen slår seg på.

Meldingen kommer så opp at den nå tror at alt er i orden, og hvis ikke må du trykke på en egen knapp for å feilsøke. Etter ørten knappetrykk så klarer den til slutt å skru på alle enhetene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Etter noen dagers bruk så virker det også som om fjernkontrollen er ute av stand til å utføre sine funksjoner. Ved en rekke anledninger har vi opplevd at fjernkontrollen ikke har klart å skru på noen av enhetene ved å trykke på knappen - og man må gå gjennom og skru på hver enhet manuelt.

Klarer ikke å kontrollere lyd
En liten periode kommer så når man tror alle problemer er lagt bak seg, men så kommer irritasjonen: Med fjernkontrollen er det ikke mulig å finjustere lydnivået. Mens man på originalfjernkontrollen kan finjustere volumet så mye man vil på den analoge, motoriserte volumkontrollen, så sender Harmony 1100 ut lydjusteringssignal i altfor lang tid, og lyden justeres så lenge signalene sendes ut.

Det betyr at volumet justeres i relativt store hakk – og resultatet er at du stort sett får litt for høy lyd, eller litt for lav lyd. For 4000 kroner kan man forvente litt mer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fjernkontroller skal ha mange knapper
Bedre blir det ikke når vi skal begynne å bruke digitalboksen litt mer effektivt. Fjernkontrollen til Get har ekstremt mange knapper på seg, og det med god grunn: Det er rett og slett veldig mange hurtigknapper som skal gjøre den enklere å bruke.

Med Harmony 1100 blir alt derimot mye mer tungvint. Det er riktignok enkelt å bytte kanal, komme seg inn i menyen og se på programguiden fordi dette er knapper som er fysisk til stede på fjernkontrollen eller umiddelbart tilgjengelig på menyen.

Enkle ting blir tungvint
Skal man derimot gjøre opptak, komme seg inn i favorittmenyen eller kanskje se på opptak som man har gjort, må man begynne å navigere seg rundt i menysystemet på universalfjernkontrollen – og det krever ofte ganske mange trykk.

Dette blir spesielt påfallende når man forsøker å koble på andre enheter som en ikke kan konfigurere fjernkontrollen til på en fornuftig måte. Av og til kobler jeg for eksempel på min aldrende Playstation 2, og med originalfjernkontrollen så fungerer det med ett trykk. Med Harmony 1100 må jeg begynne å navigere rundt for å finne riktig knapp for å velge SCART-inngangen.

Det å bytte inngang på TV-en bør være ett tastetrykk unna – enten det er en fjernkontroll til 4000 kroner eller originalfjernkontrollen.

Lever ikke opp til forventningene
Jeg har elsket tidligere Harmony-fjernkontroller fordi de har gjort den jobben de skal, og ofte hatt noen ganske fancy funksjoner i tillegg som har gjort det moro. Harmony 1100 er egentlig det stikk motsatte: Den forsøker å være fryktelig fancy, men den gjør ikke hovedjobben godt i tillegg.

I alle fall i min verden så skal fjernkontrollen være et produkt som du har halvveis liggende i hånda, enten jeg ligger på sofaen eller sitter i go’stolen, og knappene kan jeg bruke i blinde. Det skal bare fungere. Det er essensen av hva som gjør en god fjernkontroll til en god fjernkontroll.

Klikk på bildet for å forstørre.

De eneste knappene du kan bruke i blinde på denne fjernkontrollen er å justere volum, som den ikke er god på, og skifte kanal. Det er ingenting med denne fjernkontrollen som jeg ikke følge fungerte bedre med originalfjernkontrollene - utover at det ble mindre rot på bordet. Ikke ligger den godt i hånda heller.

Og så har den en totalt uakseptabel pris. Det er godt denne ikke erstatter de andre gode Harmony-produktene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.