*Nettavisen* Nyheter.

Fjong Dame Edna-kopi

Akkurat da man trodde at eventyret hadde stivnet i sin egen form, kommer Helge Jordal og fornyer det med en fjong Dame Edna-kopi.

09.01.06 16:01

Eventyret er «Hans og Grethe» og oppsetningen er Den nationale Scene sitt publikumsfrieri til barna denne våren. I rollen som Heksedronningen har teateret hyret inn Bergens store sønn, Helge Jordal. Han er kjent for sin fargerike stil, og flere ganger har Jordal vist at han har dette talentet som gjør ham nær helt bak til siste rad i byens storteater. Likevel er det ikke fritt for at man kan bli imponert, når Jordal heksedronning kaprer scenen med hornbriller og lilla hårsott alla Dame Edna og et frontparti som burde få selv bestefar til å rødme.

Den lange, tynne mannen, som på oppringning fra en kollega stilte spørsmål ved om hvorfor vi ringte ham, når hensikten var å snakke med en kjendis, er så fager i rollen som noen heksedronning noen sinne kunne drømme om å være.

Med ondsinnede intensjoner, forfengelige fakter, skrekkinngytende trylling og en hengiven lekenhet løfter Jordal «Hans og Grethe» forestillingen til godt over middels. Vel gjør de andre skuespillerne en fin innsats. Men helhetsinntrykket ville vært blodfattig uten den fjonge Heksedronningen. Dette er Helge Jordals scene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: DNS

Instruktør Torfinn Nag har også vært flink til å instruere den aldrende herre om når og hvor han skal trykke og hipse på sin dissende kropp. Om likheten til Dame Edna er intendert, vites ikke. Men formspråket fungerer godt i Hans og Grethes univers.

Hans og Grete er historien om de to barna som blir satt ut i skogen og overlatt til seg selv, forlatt av foreldrene sine. Her møter de en ny verden, og blir kjent både med Alvekongen og en ond heks. Vi kjenner den opprinnelig historien fra Brødrene Grimms eventyr, som går helt tilbake til 1812, hvor Hans og Grete er en fantastisk, morsom og fabulerende reise inn i fryktens, kampens og overvinnelsens verden.

Forestillingen ved DNS har kommet i stand som et samarbeid mellom dem og Bergen Familieteater. Forestillingen passer best for barn fra rundt fem år oppover og vises frem til mai i år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag