Gå til sidens hovedinnhold

Fjoråret var igjen et av de varmeste

Washington (NTB-AFP-Reuters): Oppvarmingen av jordkloden fortsetter sin langsiktige trend. 2013 var blant de varmeste som er målt siden 1880, ifølge nye tall fra den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA.

Tallene til NASA viser at gjennomsnittstemperaturen på kloden var 14,6 grader. Det gjør 2013 til det sjuende varmeste året sammen med 2006 og 2009 siden statistikken begynte i 1880.

Temperaturen begynte for alvor å stige på 60-tallet, og menneskeskapt forurensning og brenning av fossile drivstoff har ført til at CO2-innholdet i atmosfæren er på sitt høyeste på 800.000 år, ifølge NASA.

Om ikke tendensen blir snudd, kan vi vente at hvert tiår vil være varmere enn det forrige framover, sier Gavin Schmidt i NASA.

Han ber folk ikke tvile på at klimaendringer er på gang selv om det skulle komme kuldeperioder og andre variasjoner innimellom.

Schmidt peker likevel på at en utflating i oppvarmingen som begynte i 1997, fortsetter. Han og Tom Karl i den amerikanske hav- og atmosfæreadministrasjonen (NOAA) vet ikke hva pausen skyldes, men peker på vulkanutbrudd, forurensning, manglende solstormer og naturlige variasjoner som mulige forklaringer.

Også NOAA har denne uka offentliggjort data om klimaet.

De bruker det samme statistiske grunnlaget som NASA, men som følge av en noe forskjellig analysemetode er de kommet til at 2013, sammen med 2003, var det fjerde varmeste året siden 1880.

Alle 13 år i det 21. århundret er blant de varmeste som er registrert, ifølge NOAA. De aller varmeste har vært 2010, 2005 og 1998. Dessuten har hvert eneste år de siste 37 årene vært varmere enn gjennomsnittet.

Men ekspertene mener at El Niño kan komme tilbake i 2014 og dermed bidra til at året vi er inne i, blir enda varmere.

Et annet usikkerhetsmoment er smeltingen av havisen i Arktis, og smeltingen av isbreer som ventes å føre til økt havnivå som truer kystsamfunn over hele verden.

Tom Karl, som er direktør for NOAAs klimasenter, sier at det har vært en betydelig reduksjon i havisen i Arktis de siste 10-11 årene. I Antarktis derimot var det en økning av havisen.

Mens mesteparten av kloden opplevde høyere temperaturer i 2013, var det enkelte regioner der det var kaldere, nemlig sentrale områder i USA, det østlige Stillehavet og Sør-Amerika. (©NTB)

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping