RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fjord Seafood vs. EU

Sist oppdatert:
Fjord Seafood går på egen hånd til sak mot EU for å få kjent EUs straffetiltak ugyldig. Les mer her:
- Vi gjør dette helt på egen hånd, etter å ha gjort våre egne vurderinger rundt EU og laksesaken, sier konsernsjef Helge Midttun i Fjord Seafood til NTB. Selskapet vil bruke EØS-avtalen med EU mot dumpingsaken.

- Dette er for så vidt en sak som angår hele laksenæringen i Norge, men i vår sak er det elementer som også spesifikt angår Fjord Seafoods interesser. Derfor har vi valgt å ta denne saken helt på egen hånd, sier Midttun.

Straffet av EU

Fjord Seafood var blant de ti selskapene som tidligere var gjenstand for en undersøkelse fra EUs side, og som i ettertid ble påført et straffetillegg på prisen. Dette ga selskapet store økonomiske ulemper.

Formålet med saksanlegget er å få kjent EUs straffetiltak ugyldig på permanent basis, og å sikre Fjord Seafoods rettslige interesse i forhold til en potensiell senere erstatningssak mot EU. Dette blir gjort i tilfelle Fjord blir påført økonomisk tap som følge av minsteprisen.
Søksmålet blir anlagt for EUs egne domstoler i Luxembourg, og vil bli innlevert innen søksmålsfristen omkring 1. april 2006.

Det rettslige grunnlaget for søksmålet er delvis de saksbehandlingsfeil som man mener er begått av EU-kommisjonens DG Trade i undersøkelsene, som ledet fram til den endelige forordningen som ble publisert 20. januar 2006.

Grunnleggende

Saksbehandlingsfeilene som omfattes av søksmålet gjelder både brudd på EUs egne dumpingregler og brudd på grunnleggende rettigheter i EØS-avtalen, mener Fjord Seafood. Selskapene viser til reglene om fri bevegelighet av kapital og etableringsretten. Bruddet på prosedyrereglene i dumpingregelverket gjelder spesielt EU-kommisjonens håndtering av det selskapene mener er faktum.

Fjord mener at det ikke er faktisk grunnlag for å hevde at selskapet har dumpet laks til EU.

- For oss er det viktig å få en prinsipiell avklaring av hvorvidt EU-systemet nærmest kan gjøre hva de vil i forhold til norske lakseprodusenter med hjemmel i antidumpingregelverket. Vi vil på denne måten gjøre det vi kan for å sikre stabile og forutsigbare rammebetingelser for Fjord Seafood og laksenæringen for fremtiden, sier Helge Midttun.

Schjødt tar saken

Fjord Seafood ASA har engasjert advokatfirmaet Schjødt til å føre saken.

- Det er første gang det stilles spørsmål om hvorvidt EUs kompetanse etter antidumpingregelverket begrenses av EØS-avtalen. Det er vår vurdering at EUs handlingsrom innskrenkes vesentlig som følge av EØS-avtalen. Dette skal nå avgjøres av EUs eget rettsapparat, sier Jan Magne Juuhl-Langseth i advokatfirmaet Schjødts EU-avdeling.

Så sent som mandag denne uka hadde laksenæringen i Norge et møte med fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) om EU-saken. Etter møtet ville ingen si noe som helst om konklusjonene i dette møtet.

Helge Midttun sier til NTB at havbruksnæringens organisasjon på forhånd er orientert om saken selskapet vil anlegge mot EU, men at dette ikke skjer etter samråd med norske myndigheter. (NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere