*Nettavisen* Nyheter.

Fjordman: - Har gått åtte år uten jobb på grunn av Breivik

Får ikke jobb på grunn av Breivik:

- Jeg har altså gått 8 år uten jobb fordi noen av mine tekster er blitt sitert uten mitt kjennskap eller samtykke av en mann jeg aldri noensinne har møtt. Det er en merkelig situasjon å befinne seg i. Men slik er det, skriver bloggeren Fjordman på Facebook. Til høyre på montasjen er Fjordman avbildet på forsiden av boken «Fjordman - Portrett av en antiislamist» skrevet av Simen Sætre. Foto: Foto: Facebook/Scanpix

- Jeg har altså gått åtte år uten jobb fordi noen av mine tekster er blitt sitert uten mitt kjennskap eller samtykke av en mann jeg aldri noensinne har møtt, skriver bloggeren «Fjordman» på Facebook.

17.04.19 15:16

Bloggeren «Fjordman» har inngått forlik etter at en arbeidsgiver kansellerte arbeidsavtalen hans på grunn av hans politiske synspunkter og handlingene til Anders Behring Breivik. Det opplyser Fjordman, med navnet Peder Jensen (43), selv i en Facebook-melding.

Den høyreradikale og islamkritiske bloggeren skriver at han ble enig med arbeidsgiver om en jobb, men av avtalen deretter ble «kansellert på grunn av mine politiske synspunkter og handlingene til Anders Behring Breivik. Det samme skjedde også med en annen arbeidsgiver noen måneder før», skriver han.

- Aksepterer litt penger

I Facebook-posten opplyser Fjordman at han for noen måneder siden havnet i en konflikt med en potensiell arbeidsgiver i Norge.

- Denne saken blir nå avsluttet med et forlik, etter møte med advokater pluss en dommer. Jeg vurderte veldig seriøst å kjøre saken for en domstol. En medvirkende årsak til at jeg gikk med på et forlik er at motparten er en bedrift med så store økonomiske problemer at de kan gå konkurs innen nyttår. Det virker ikke rasjonelt å kjøre lange rettssaker mot et fima som kanskje ikke lenger vil eksistere. Jeg aksepterer derfor litt penger som kompensasjon, men får ikke en jobb, skriver Fjordman.

22. juli-terroristen Anders Behring Breivik fremholdt Fjordman som en av sine viktigste inspirasjonskilder og som et ideologisk forbilde. En sjettedel av Breiviks såkalte manifest ble hentet fra Fjordmans tekster. Også tittelen på manifestet: «En europeisk uavhengighetserklæring» ble tatt fra en av Fjordmans tekster.

- Kansellert på grunn av Breivik

Ifølge bloggeren dreide konflikten seg om at han skulle bli ansatte i seks måneder i full jobb.

- Dette ble avtalt både muntlig og skriftlig. Deretter ble avtalen kansellert av arbeidsgiver på grunn av mine politiske synspunkter og handlingene til Anders Behring Breivik. Det samme skjedde også med en annen arbeidsgiver noen måneder før, skriver bloggeren.

- I begge tilfellene dreiet det seg om arbeid på fabrikk som produksjonsmedarbeider. Jobben var så enkel at man nesten kunne være analfabet for å utføre den. Jeg har mange års utdannelse fra universitet, legger han til.

- Ikke hatt normal jobb siden 2011

I Facebook-innlegget gjør Fjordman et poeng av at han før 22. juli 2011 ikke hadde noe kriminelt rulleblad.

- Det har jeg fremdeles ikke i 2019. Jeg er aldri blitt dømt eller siktet for å ha begått en kriminell handling. Jeg har ikke engang en fartsbot. Selv politiet innrømmer at jeg ikke har gjort noe ulovlig.

- Likevel har jeg ikke hatt en normal jobb siden sommeren 2011. Det er snart åtte år siden. Jeg har altså gått 8 år uten jobb fordi noen av mine tekster er blitt sitert uten mitt kjennskap eller samtykke av en mann jeg aldri noensinne har møtt. Det er en merkelig situasjon å befinne seg i. Men slik er det, skriver Fjordman.

Her kan du se hele Facebook-posten til Fjordman:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Facebook

- Forliket er konfidensielt

Nettavisen har vært kontakt med Fjordman, men han ønsker ikke å gi noe intervju om saken.

- Forliket er konfidensielt. Hvis vi ikke hadde inngått forlik ville det blitt full rettssak i mai for brudd på arbeidsmiljøloven over diskriminering på grunn av politisk syn, skriver han i en kommentar til Nettavisen.

På spørsmål om hvordan han ser på jobbmulighetene fremover, skriver han:

- Jeg har ingen kommentar til mine fremtidige planer.

Ap-politiker og overlevende fra Utøya reagerer

Erik Kursetgjerde, Ap- politiker og overlevende fra Utøya, reagerer på uttalelsene Fjordmann.

- For det første - så bør alle i Norge få muligheten til arbeid, uavhengig av politisk ståsted men basert på kvalitet og kompetanse. Men det er flere ting med Fjordman sine uttalelser som jeg reagerer på.

- For det andre, så er det å omtale dyktige arbeidere i møbelindustrien som tilnærmet analfabeter ikke bare direkte feil, men og usmakelig og total mangel på respekt for den innsatsen flere av de har lagt ned over flere tiår og den viktigheten denne næringen har hatt for vår region, noe som Jensen bør vite - da vi kommer fra samme del av landet. Om Jensen har en slik holdning til arbeidslivet generelt sett, så er det ikke rart at han selv med flere års universitetsutdannelse ikke evner å få seg arbeid. Det hjelper ikke med utdannelse om en ikke har dannelse, skriver Kursetgjerde i en uttalelse til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

REAGERER PÅ FJORDMAN-UTTALELSER: - Når det kommer til hans forsøk å distansere seg fra Breivik, så mener jeg at han må ta seg sammen. Ærlig talt, sier Erik Kursetgjerde, Ap- politiker og overlevende fra Utøya.  - Breivik avfyrte skuddene, men Fjordman var en av de som støpte kulene, sier Erik Kursetgjerde. Foto: Flickrr/arbeiderpartiet

- Fjordman støpte kulene

- Når det kommer til hans forsøk å distansere seg fra Breivik, så mener jeg at han må ta seg sammen. Ærlig talt. Her har han bidratt til å radikalisere flere, inklusive Breivik, som drepte 77 uskyldige mennesker i kampen for det Fjordman omtaler som den framtidige borgerkrigen. Det bør han være tøff nok til å stå inne for. Bak politiske voldsmenn står det alltid noen kulestøpere. Fjordman er en slik ideologisk kulestøper.

- En kulestøper er et menneske som uttrykker seg i skrift - og bruker skriften til å mangfoldiggjøre sine ideer, med det som formål at hatefulle budskap skal komme ut og bli normalt. Så vil andre gå i tjeneste for budskapet og utføre handlingen. Selv lener de seg tilbake og frifinner seg selv for medansvar slik Fjordman forsøker her. Breivik avfyrte skuddene, men Fjordman var en av de som støpte kulene, skriver Kursetgjerde.

Fjordman svarer slik på reaksjonen fra Kursetgjerde:

- Den første jobben jeg ble nektet var på pizzafabrikk. Og ja, man kunne nesten ha vært analfabet og gjøre den jobben. Jeg har sagt det jeg vil si om 22. juli i min bok «Vitne til vanvidd» og har ingenting å tilføye, skriver Fjordman til Nettavisen.

Les også: Fjordman avviser moralsk medansvar for Breiviks terror

Fakta

Fakta om terrorangrepene 22. juli

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag