*Nettavisen* Nyheter.

Flaggermusrabies påvist i Norge

Det er påvist rabies på en flaggermus som ble funnet død i Valdres. Den aktuelle rabiestypen er ikke tidligere påvist i Norge, opplyser Mattilsynet.

13.10.15 17:47

– Rabies smitter primært gjennom bitt eller væskeoverføring i åpne sår eller rifter i huden. Vi anbefaler derfor som før at folk ikke oppsøker eller tar på døde eller syke flaggermus, men i stedet tar kontakt med Mattilsynet, sier Karen Johanne Baalsrud, som er seksjonssjef for dyrehelse i tilsynet.

Rabiestypen som nå er oppdaget i Norge, skiller seg noe fra den typen som er mest knyttet til dyr som hund, rev og mårhund. Flaggermusvirusene smitter sjelden til andre dyrearter.

Vaksine

– Det er ingen grunn til å bli bekymret for å gå turer i skogen eller å oppholde seg i områder hvor det finnes flaggermus. Flere land i Europa har hatt denne dyresykdommen lenge uten at det skaper noen problemer. Det er sannsynlig at sykdommen har eksistert en stund i Norge, uten at den er oppdaget, opplyser tilsynet.

Samtidig understrekes det at folk ikke skal røre døde eller åpenbart syke flaggermus. Dersom man likevel skulle bli bitt av en flaggermus, er det viktig at man vasker såret grundig med såpe og vann, og kontakter lege. Det anbefales at man får en vaksine mot rabies etter slike bitt.

– Udramatisk

Personer som håndterer flaggermus mye, og som dermed løper en risiko for å bli bitt, bør ifølge Mattilsynet få en forebyggende vaksine. Tilsynet opplyser samtidig at man ikke løper noen risiko for å bli smittet av rabies ved å ha flaggermus i huset der man bor.

Vannflaggermusen som ble funnet i Valdres, ble sendt til Veterinærinstituttet etter at den døde. De positive prøvene forelå tirsdag ettermiddag.

– Vi vet ikke hvor vannflaggermusen kan ha blitt smittet. Vi tar alltid prøver av døde flaggermus, og vil derfor fortsette med dette for å kartlegge situasjonen. Vi ser på dette som en udramatisk situasjon, sier Karen Johanne Baalsrud.

- Litt dramatisk

Flaggermusekspert ved Universitetet i Tromsø, Karl Frafjord, sier til Nettavisen at dagens nyhet er dramatisk, men forventet.

- Det var vel kanskje mer eller mindre forventet, fordi det er forekomst av flaggermusrabies i våre naboland. Men litt dramatisk er det jo.

- Går ikke på vanlige pattedyr

Han mener det ikke er grunn til å frykte konsekvensene av funnet.

- Det trenger ikke bety så mye. Flaggermusen kan være innvandret fra et annet land, men det må kartlegges nærmere. Denne typen rabies går ikke på vanlige pattedyr.

Frafjord har hørt om tilfeller hvor det blir hevdet at personer har dødd av bitt fra rabiessmittede flaggermus, men er usikker på om det stemmer.

- Jeg har hørt om slike tilfeller, men der har det vært usikkert hva som egentlig var dødsårsaken, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag