Flammene er slukket, men det ryker fortsatt

VED BRANNTOMTA: Brannsjef Per Olav Pettersen var på branntomta fredag morgen.

VED BRANNTOMTA: Brannsjef Per Olav Pettersen var på branntomta fredag morgen. Foto: Martin Joheim (Tønsbergs Blad)

Fasaden står, men kan rase sammen når som helst.

24.07.15 10:06

TØNSBERG (tb.no): Ved 07.00-tiden fredag morgen er det ikke lenger åpne flammer i det gamle SABA-bygget som begynte å brenne tidlig torsdag ettermiddag.

– Det er ikke lenger synlige flammer, men fortsatt en del røyk, sier brannsjef Per Olav Pettersen, som er på brannstedet, til Tønsbergs Blad.

Foreløpig er det ukjent hva som forårsaket brannen i det gamle Saba-bygget torsdag ettermiddag. Etterforskningen begynner så snart området er kjølt ned.

– Da vi kom til stedet fikk vi opplyst at det hadde vært sveising på taket og at det fantes propantanker der. Det kan virke som at de har holdt på med taktekking eller noe lignende, sier han til Tønsbergs Blad.

Men han understreker at sveisingen nødvendigvis ikke har noe med saken å gjøre.

Eieren av Basa-huset, tidligere Saba, Trond Barth Andersen, sier at det var sprinkleranlegg i bygget, men at sprinklene i minst en av de tre sprinklersonene ikke ble utløst.

Fasaden kan rase

Fasaden på det brannherjede bygget står fortsatt, men kan rase sammen når som helst, forteller han.


– Det kan skje nå, eller det kan skje i morgen. Det er veldig usikkert, sier brannsjefen.

Han forteller at det fortsatt er svært varmt under ruinene, men at det ikke skal være fare for at brannen skal blusse opp igjen

Store ødeleggelse

Tidligere på morgenen meldte politiet at det var flammer.

– Det brenner eller ulmer i store deler av bygget enda, men det er lite røyk, sier operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud i Vestfold politidistrikt klokka 06.12 fredag morgen.

Han antar at det vil pågå slukningsarbeid gjennom hele dagen. Når slukningen er over, skal bygget kjøles ned og deretter skal politiet i Tønsberg finne ut av hvilke deler som har blitt skadet.

– Store deler av bygget er helt ødelagt, og kontordelen har fått en god del skader, forteller Johnsrud fredag morgen.

VARMT: Det har sluttet å brenne, men det er fortsatt varmt i ruinene. Foto: Martin Joheim (Tønsbergs Blad)

Han har også en god nyhet til de mange beboerne som ikke fikk reise hjem natt til fredag.

– Jeg tror ikke det er lenge til familiene får komme hjem igjen, for nå er det minimalt med røyk. Området er allikevel så stort at slukningsarbeidet vil ta lang tid, sier han.

– En krevende brann

– Veien forbi brannstedet er fortsatt stengt, men sperringene har blitt flyttet nærmere bygget, forteller vår fotograf på stedet rett før midnatt.

LAGERBODER: Flere hundre lagerboder brant også. Mange privatpersoner har mistet sine eiendeler. Foto: Martin Joheim (Tønsbergs Blad)

Brannvesenet har drevet slukking i hele natt av det de betegner som en svært krevende brann.

- Det har vært en svært krevende brann, der det nærmest har rast en eksplosjonsartet brann inne i det store bygget. I tillegg har det vært flere eksplosjoner, blant annet én svært kraftig, sier brannsjef Per Olav Pettersen på Vestfold interkommunale brannvesens Facebook-side.

For å opprettholde god beredskap var ti brannmannskaper inne på ekstravakt og bemanner Kopstad og Tønsberg brannstasjon natt til fredag.

FARLIG OMRÅDE: Brannvesen ber folk holde seg unna brannområdet. Blant annet kan vegger rase sammen i ruinene. Foto: Martin Joheim (Tønsbergs Blad)

Lysere røyk

Ved 21-tiden kom det fortsatt svart røyk opp fra branntomta, men røyken var begynt å bli lysere i fargen.

– Lysere røyk er et godt tegn, sier Frank Gran, konstituert politistasjonssjef i Tønsberg.

Likevel kunne ikke alle de evakuerte beboerne i området reise hjem til husene sine i natt. Kommunen har opprettet et tilbud til dem som ikke hadde noe sted å sove natt til fredag.

FØR MIDNATT: Slik ser det ut på brannstedet like før midnatt torsdag. Foto: Peder Gjersjøe (Scanpix)

– Røyken går nå østover og beveger seg sør for kirken og ned mot Klopp. Patruljer fra politiet og sivilforsvaret går og banker på dørene i området og advarer folk mot å oppholde seg ute. Dette gjelder spesielt astmatikere og andre med liknende plager.

Slik utviklet brannen seg: Dette har skjedd til nå i Saba-storbrannen

Evakuert to ganger

Flere beboere opplevde å bli evakuert flere ganger iløpet av dagen.

Ved 18.40-tiden ble en beboer i Teigenveien i Råelåsen bedt om å forlate boligen sin for andre gang i dag, da vinden snudde.

TYKK RØYK: Slik så det ut like etter at brannen startet torsdag. Den tykke røyken ble sett langt unna Tønsberg. Foto: Marikken Wulf Wathne (Tønsbergs Blad)

– Vi hadde fått lov til å komme hjem, men nå ble vi nettopp evakuert på nytt, sier en nabo til Tønsbergs Blad klokka 18.39.

– I følge politiet er vinden i ferd med å snu, og det har begynt å brenne nærmere skogen vest for den store lagerbygningen.

Brannsjef Per Olav Pettersen sier at de kommer til å drive med slokkingsarbeidet ut over natten og morgendagen,

– De evakuerte vil nok ikke få tilbringe natten i sin egen seng, forteller Pettersen.

Ber folk trekke unna

Tidligere på dagen var Meny-butikken, noen hundre meter unna, samlingssted for naboene som ble evakuert.

Rett før klokka 18.45 fikk imidlertid de som sto ved sperringen der beskjed om å trekke seg unna fordi vinden snudde og økte på i styrke.

– Folk står og gråter og er fortvilet over det de føler er dårlig informasjon om hva som kan skje med hjemmene deres, og hva de skal gjøre, forteller vår journalist på stedet.

Spredte seg på ettermiddagen

På ettermiddagen spredte brannen seg til taket på bygget til selskapet Fimtech.

– Det ser stygt ut for det bygget nå, siden det er en del isopor i bygget. Det andre kontorbygget rett i nærheten skal vi ha god kontroll på, sier brannsjef Per Olav Pettersen.

LES OGSÅ: – Det tristeste jeg har sett i hele mitt liv

Både brannvesenet og politiet bekreftet i 15-tiden at de har gitt opp å redde lagerbygningen som er i full fyr i Tønsberg.

Innsatsleder Dag Asle Gjøstad fra politiet opplyser at brannvesenet nå konsentrerer seg om at brannen ikke skal spre seg til et kontorlokale nærmest vegg i vegg.

– Hele lagerbygget er tapt. Også den delen som tilhører privatpersoner, sier Gjølstad.

– Vi må nå konsentrere oss om å hindre spredning, og da først og fremst redde kontorbygget som ligger svært nær lagerbygningen som er tapt, sier brannsjef Per Olav Pettersen, som ikke vil bekrefte at det dreier seg om en kontrollert nedbrenning.

– Nei, det eneste jeg vil si er hele lageret er tapt, og at vi trolig vil drive med slokking helt til i morgen, sier Pettersen.

Dag Asle Gjøstad tror ikke at brannen hadde hatt noen større spredning om vindforholdene hadde vært noe annerledes.

– Da hadde kanskje flere blitt evakuert, men vi tror ikke det ville vært større spredning enn det vi opplever nå.

Du kan se flere bilder og videoer i Tønsbergs Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Brann

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag