RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flat til moderat nedgang

Sist oppdatert:
Børsene ventes ned, i landet med rekordstort handelsunderskudd og som tidligere i dag fikk en ambassade angrepet i Syria.
Av Niels Ruben Ravnaas

De amerikanske futurene peker ned etter at den amerikanske ambassaden i Syrias hovedstad, Damascus, ble angrepet tidligere i dag. Investorene fikk for kort tid siden beskjed om at handelsunderskuddet var mye kraftigere enn ventet, og det er ingen god nyhet. Men solide kvartalsresultater fra Goldman Sachs, svakere oljepris og en inntjeningsoppdatering fra Texas Instruments legger en demper på nedturen.


Høye oljepriser bidro til at det amerikanske handelsunderskuddet økte langt mer enn ventet. Økonomene ventet at landets underskudd ble på 66 milliarder dollar i juli, viser en sammenstilling gjennomført av Bloomberg News. Dette er det høyeste noensinne.

Fasiten viser at underskuddet økte med hele 68,04 milliarder dollar i juli.

Samtidig ble underskuddet for juni revidert opp til 64,82 milliarder dollar fra opprinnelige 64,80 milliarder dollar.

Den siste tiden har kombinasjonen av høy inflasjon og avtagende vekst skapt bekymring i de amerikanske finansmarkedene. Dagens tall letter neppe på stemningen.

Tre militante aktivister ble drept ved et angrep mot den amerikanske ambassaden i Damaskus. Væpnede personer stanset en bil utenfor ambassaden og begynte å beskyte sikkerhetsvakter på stedet, før de sprengte bilen i luften

Oljeprisen stiger noe igjen tirsdag formiddag. Ved lunsjtider blir et fat nordsjøolje med levering i oktober omsatt for 65,01 dollar, en oppgang tilsvarende 0,71 prosent. Men oljeprisen stiger blant annet på ytterligere tumulter i Midtøsten etter dagens ambassadeangrep.

OPEC gjorde som ekspertene hadde ventet og holdt produksjonen uendret. Oljekartellet uttrykket likevel bekymring for den dalende oljeprisen. Og kan komme til å kutte oljeproduksjonen. Følg oljeprisen her

S&P 500 future falt 2.2 poeng til 1,309.40 og Nasdaq 100 future detter 3.00 poeng til 1,599.00.

IT-selskapet Hewlett-Packard ventes å være i fokus på dagens handel etter at styreformann Patricia Dunns fremtid er uviss. Dunn skal ha satt i gang telefonavlytting etter at opplysninger fra styremøtene i HP ble lekket til media. De interne undersøkelsene førte til at styremedlem George Keyworth ikke fikk fornyet sin styreplass i IT-giganten.

Goldman Sachs fikk et resultat pr aksje på 3,45 dollar i regnskapsmessig tredje kvartal, mens det var ventet et resultat på 2,97 dollar, ifølge Thomson Financial.


USA-børsene stakk hodet over vannflaten før slutt mandag.

Det begynte i minus i USA også, blant annet trukket ned av PC-produsenten Dell, som utsatte sin kvartalsrapport på grunn av regnskapsrot. Dell-aksjen falt rundt 2 prosent.

Men i løpet av dagen snudde stemningen. Enkelte observatører gir æren til William Poole, en representant for den amerikanske sentralbanken, som i dag sa at den amerikanske økonomien er robust, at han tror næringseiendom vil ta over for mye av den fallende aktiviteten på boligmarkedet og at han ser avtagende inflasjon fremover.

Oppsving på børsen

Etter en urolig start stiger børsen igjen, men oppgangen er skjør.

Børsen har hatt en urolig og turbulent utvikling så langt denne dagen. En god start ble etterfulgt av et lite børsfall, før hovedindeksen vendte snuten oppover igjen og stiger 0,50 prosent til 370,78 poeng ved lunsjtider.

Oljeprisen fikk skylden for gårsdagens børsras, og stiger noe igjen tirsdag formiddag. Ved lunsjtider blir et fat nordsjøolje med levering i oktober omsatt for 65,01 dollar, en oppgang tilsvarende 0,71 prosent.

Opec gjorde som ekspertene hadde ventet og holdt produksjonen uendret. Oljekartellet uttrykket likevel bekymring for den dalende oljeprisen

Det er oljetungvekterne som bidrar til at Oslo Børs igjen stiger. Etter en tung start stiger Statoil og Norsk Hydro henholdsvis 1,58 prosent til 161 kroner og 1,29 prosent til 156,50 kroner. De noe mindre oljeselskapene DNO og Altinex klatrer 1,63 prosent til 9,96 kroner og 4,85 prosent til 1,08 kroner.

Meglerhuset DnB NOR Markets anbefaler blant annet å kjøpe de mindre oljeselskapene på Oslo Børs. DNO er blant aksjene som blir trukket frem.

- Når det gjelder DNO kan det også forventes at det kommer nyheter i forbindelse med aktivitetene i Norge, Jemen og Irak innen nyttår, begrunner DnB NOR Markets og sier kjøp med tremåneders kursmål på 14 kroner.

Nyhetsbyrået Reuters melder at Carnegie har startet dekning av Altinex. Meglerhuset har gitt Altinex anbefalingen 'outperform' og har gjort beregninger basert på diskontert kontantstrøm for de ulike delene av Altinex til 1,48 kroner pr. aksje.

- Med sterk kontantstrøm og potensielle kursdrivere i kø, er nedsiderisikoen begrenset og Altinex er en relativt rimelig inngang til lete- og produksjonssektoren, skriver Carnegie ifølge Reuters.

Oljeserviceaksjene klatrer også etter en svak start.

SeaDrill stiger 1,21 prosent, mens Acergy klatrer 1,62 prosent til 109,50 kroner. Riggselskapet Awilco Offshore er opp 1,46 prosent til 52 kroner, mens Subsea 7 blir løftet 1,36 prosent til 112 kroner. Fred. Olsen Energy stiger 0,19 prosent til 269,50 kroner.

Kjell Inge Røkkes Aker Kværner faller 0,18 prosent, og får følge med seismikkselskapet TGS-Nopec som er ned 2,22 prosent til 110 kroner.

I forrige uke fortsatte fallet i lakseprisen, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. I uke 36 var den gjennomsnittlige prisen på fersk laks på 31,17 kroner pr kilo, en nedgang fra 33,29 kroner uken i forveien. Prisen på frossen laks ble også billigere, og tendensen fra tidligere rapporten fortsetter.

Pan Fish faller 1,25 prosent til 5,51 kroner, mens Cermaq er ned 0,34 prosent til 72,25 kroner. Lerøy Seafood stiger 0,71 prosent til 106 kroner.

Et bud fra det svenske mediekonsernet Modern Times Group sender P4 til topps av vinnerlisten. Aksjene stiger til budprisen på 30 kroner og det er en oppgang tilsvarende 50 prosent. MTG kontrollerer allerede over 90 prosent og har dermed full kontroll over P4. En rekke aksjonærer har dermed solgt til svenskene.

Hotell-TV-selskapet Otrum følger etter på vinnerlisten med en oppgang på 10,38 prosent til 11,70 kroner. Det er kun omsatt aksjer for 12.700 kroner. Aker Floating Production og Navamedic gjør det også godt denne dagen og stiger henholdsvis 4,74 prosent og 4,32 prosent.

Fara faller 6,37 prosent og inntar dermed toppen av blant taperaksjene. Det er DnB NOR Markets som er den eneste selgeren av aksjen denne dagen.

Oljeselskapet CanArgo følger etter med en nedgang på 5,76 prosent til 8,01 prosent. Aksjekursen falt også i den amerikanske handelen, men nedturen fortsetter på Oslo Børs.

Børsnedturen i gang

Oslo Børs fikk en god start på dagen og steg 0,78 prosent til 371,67 poeng like etter at børsen åpnet, men faller tilbake etter en drøy halvtime og er ned 0,38 prosent til 367,38 poeng.

I går falt aksjene på Oslo Børs med rundt 3,5 prosent etter at oljeprisen stupte ned til under 65 dollar. Tirsdag morgen stiger oljeprisen noe igjen og er opp 0,91 prosent til 65,14 dollar. Oljeprisfallet og det generelt lav prisnivået i Norge har fått kronekursen til å stupe. Målt mot dollaren koster den norske kronen 6,53 kroner.

Oljetungvekterne Statoil og Norsk Hydro faller 0,63 prosent til 157,50 kroner og 0,65 prosent til 153,50 kroner. DNO er ned 0,92 prosent til 9,71 kroner, mens Altinex stiger 1,94 prosent til 1,05 kroner.

Oljeserviceaksjene har fått en blandet utvikling denne dagen. SeaDrill faller 1,21 prosent til 81,75 kroner, mens Acergy stiger 0,70 prosent til 108,50 kroner.

Acergy har fått på plass konverteringskursen i forbindelse med det ble det konvertible obligasjonslånet. Kursen er på 24,05 dollar tilsvarende 157 kroner målt i norske kroner gitt dagens dollarkurser. Kupongrenten er satt til 2,25 prosent og kursen tilsvarer en konverteringspremie på 43 prosent basert på gårsdagens sluttkurs i USA og 46 prosent basert på sluttkursen i Oslo

Det svenske mediekonsernet Modern Times Group har kjøpt seg over budgrensen i P4 og har lagt inn et pliktig bud på alle aksjene i den norske radiokanalen. Budprisen på 30 kroner inneholder en budpremie på 50 prosent i forhold til gårsdagens sluttkurs og 39 prosent i forhold til gjennomsnittlig kurs de siste tre månedene.

Aksjekursen stiger 50 prosent til 30 kroner.

Otrum følger etter med en oppgang på 10,38 prosent til 11,70 kroner. Oppgangen er basert på lav omsetning i aksjen.

Stepstone er en annen aksje som stiger tirsdag formiddag og er opp 6 prosent til 10,60 kroner.

Det kanadiske oljeselskapet Petrobank stiger 3,92 prosent til 79,50 kroner.

- Petrobank melder om en positiv utvikling i forbindelse med bruk av THAI-teknologien på sitt Whitesandsprosjekt, skriver DnB NOR Markets i sin morgenrapport.

- Når det gjelder DNO kan det også forventes at det kommer nyheter i forbindelse med aktivitetene i Norge, Jemen og Irak innen nyttår, skriver DnB NOR Markets og har en kjøpsanbefaling med kursmål 14 kroner pr. aksje i DNO.

Ny børsnedtur i Asia

Råvarenedgangen sender de asiatiske aksjemarkedene videre ned tirsdag morgen. Det var gruveselskapene BHP Billiton og Nippon Mining Holdings. Det er bekymringen for at kobberprisene og oljeprisen vil fortsette nedturen etter hvert som etterspørselen i Kina og USA kjøles ned.

- Utsiktene for den globale veksten ser fortsatt ikke bra ut for råvareetterspørselen, sier forvalter Angus Gluskie til Bloomberg News. Forvalteren mener også at de ressursaksjene må falle langt mer før han blir interessert i å investere i de igjen.

Tirsdag morgen var den brede Asia-indeksen til Morgan Stanley Capital International ned 0,4 prosent til 125,80 poeng og er dermed på vei til den laveste noteringen siden 7. august.

I Japan var Nikkei-indeksen ned 0,39 prosent til 15.732,15 poeng. Den brede Topix-indeksen var ned 0,2 prosent til 1.593,4 poeng.

Selv om de råvareavhengige aksjene faller, har eksportaksjene blitt løftet. Dollaren er fortsatt sterk og det er godt nytt for selskapene som baserer seg på eksport til USA.

Børspluss tross tung start

USA-børsene stakk hodet over vannflaten før slutt mandag - i markant kontrast til Oslo Børs, som falt 3,5 prosent på en blodig børsdag.

Det begynte i minus i USA også, blant annet trukket ned av PC-produsenten Dell, som utsatte sin kvartalsrapport på grunn av regnskapsrot. Dell-aksjen falt rundt 2 prosent.

Men i løpet av dagen snudde stemningen. Enkelte observatører gir æren til William Poole, en representant for den amerikanske sentralbanken, som i dag sa at den amerikanske økonomien er robust, at han tror næringseiendom vil ta over for mye av den fallende aktiviteten på boligmarkedet og at han ser avtagende inflasjon fremover.

Den siste tiden har kombinasjonen av høy inflasjon og avtagende vekst skapt bekymring i de amerikanske finansmarkedene.

Oljeprisen fortsatte å falle mandag, med rundt 1 prosent, etter at OPEC, som ventet, lot være å kutte produksjonskvotene selv om oljeprisen har falt nær 20 prosenet fra toppen i sommer.

En lavere oljepris er generelt positivt for det amerikanske aksjemarkedet, men det er selvsagt ikke bra for energisektoren. Mandag falt delindeksen for oljeselskaper drøyt 2 prosent og delindeksen for oljeservice drøyt 4 prosent.

Gull og andre metaller falt også markant i dag. Det senket både gullaksjer og, for eksempel, aluminiumsgiganten Alcoa, som endte ned 5 prosent.

Dow Jones endte opp 0,04 prosent til 11,396.84 poeng, mens Nasdaq løftet seg 0,34 prosent til 2,173.25 poeng. S&P 500 steg 0,05 prosent til 1,299.54 poeng

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere