RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flat trend i tankmarkedet

Sist oppdatert:
Supertankermarkedet tok seg opp i begynnelsen av forrige uke, men har frem til helgen inntatt en mer flat utvikling i tautrekkignen mellom redere og befraktere
Ifølge skipsmeglerhuset P.F. Bassøe er det fortsatt relativt god tilgang på eldre VLCC'er med enkle skrog som gir fordeler til befrakterne. På den annen side vente Bassøe økt aktivitet den kommende uken som følge av et økt antall med mai-laster.

- Tautrekkingen fortsetter med andre ord, konkluderer Bassøe.

Det er meldt hele 40 VLCC'er med enkle skrog ledige i den Arabiske Gulf i tillegg til 14 moderne enheter med doble skrog.

Det sluttes nå fra gulfen til Fjerne Østen på worldscale 95, opp 5 poeng i løpet av uken. Raten tilsvarer 51.000 dollar dagen. Vestover ligger raten på ws 87,5 eller 58.000 dollar dagen. Fra Vest-Afrika til USA er ratene uendret på ws 90 eller 47.000 dollar dagen for uken.

Trenden i suezmax-markedet ser noe bedre ut, spesielt i Atlanterhavet ifølge Bassøe. De ser en stram utvikling denne uken. Ratene er opp 10 poeng til ws 117 fra Vest-Afrika til østkysten av USA, som gir 29.500 dollar dagen.

Ratene er ellers uendret både i Midtøsten og det Indre Middelhav.

Fakta:

VLCC (Very Large Crude Carriers), råoljetankskip på mellom 220.000 og 310.000 dødvekttonn.

ULCC (Ultra Large Crude Carriers), råoljetankskip større enn 310.000 dødvekttonn.

Suezmax, råoljetankskip på mellom 120.000 og 150.000 dødvekttonn. De største råoljetankskipene som kan gå fullastet gjennom Suez-kanalen.

VLOO (Very Large Ore Oiler), skip på størrelse med en VLCC, men som kan ta enten olje eller malmlaster.

Tidscerteparti (timecharter, t/c) - frakten avtales som leie for skip med mannskap. Befrakteren bestemmer hvordan skipet skal benyttes. Befrakteren betaler de "reiseavhengige" utgiftene som bunkers, havne- og kanalutgifter, samt utgifter til lasting og lossing, mens mannskap, administrasjon etc. dekkes av reder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere