RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flate tankfutures

Sist oppdatert:
Utviklingen i tankfuturerne på fraktbørsen Imarex fortsetter å vise en flat utvikling for de to nærmeste kvartalene. Det var en svak oppgang for fjerde kvartal mandag
Etter helt flate futureskontrakter torsdag og fredag steg VLCC-kontrakten for fjerde kvartal marginalt i går. Det viser sluttkursene fra handelen med tankfutures på Imarex mandag.

Fjerdekvartalskontrakten for standarstrekningen Midtøsten til Japan steg 1,5 worldscalepunkter til ws 76,5 mandag, og det tilsvarer en dagrate på 32.244 dollar pr. dag. Førstekvartalskontrakten er uendret på ws 70, som gir 28.300 dollar.

For VLCC-traden Vest-Afrika til US Gulf steg fjerdekvartalskontrakten med to punkter til ws 79. Det tilsvarer 43.000 dollar pr. dag. Første kvartal 2004 var uendret på Imarex mandag, og ligger på ws 75.

Spotratene ligger på henholdsvis ws 95 og 91 for de to VLCC-rutene.

For suezmax'ene falt fjerde kvartalskontrakten fra ws 107,5 til 106,5, mens førstekvartalskontrakten ligger uendret på ws 105, som tilsvarer 25.600 dollar pr. dag på timecharterbasis.

De store aktørene i tankmarkedet priser fortsatt inn en liten oppgang i suezmax-ratene de nærmeste uken, da ratene er ventet å stige til ws 115, før den igjen faller tilbake.

Fakta:

VLCC (Very Large Crude Carriers), råoljetankskip på mellom 220.000 og 310.000 dødvekttonn.

ULCC (Ultra Large Crude Carriers), råoljetankskip større enn 310.000 dødvekttonn.

Suezmax, råoljetankskip på mellom 120.000 og 150.000 dødvekttonn. De største råoljetankskipene som kan gå fullastet gjennom Suez-kanalen.

VLOO (Very Large Ore Oiler), skip på størrelse med en VLCC, men som kan ta enten olje eller malmlaster.

Tidscerteparti (timecharter, t/c) - frakten avtales som leie for skip med mannskap. Befrakteren bestemmer hvordan skipet skal benyttes. Befrakteren betaler de "reiseavhengige" utgiftene som bunkers, havne- og kanalutgifter, samt utgifter til lasting og lossing, mens mannskap, administrasjon etc. dekkes av reder.

Worldscale (WS) – Fraktesystemet Worldscale er en tabell som gir antall dollar per tonn olje for nesten enhver tenkelig reisekombinasjon. Fraktratene i tabellen - de såkalte flat-ratene - betegnes Worldscale 100 (W100).

Futureskontrakten er en avtale om å kjøpe eller selge en fastsatt mengde av et gode som skal gjøres opp mot prisen på et underliggende gode (i dette tilfellet sporraten) på en fastsatt dato i fremtiden til en fastsatt pris. En futureskontrakt gjøres opp daglig i forhold til markedsprisen på underliggende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere