Gå til sidens hovedinnhold

Flåthen reagerer på tallmagi

LO-lederen kritiserer Stoltenbergs tallbruk.

LO-leder Roar Flåthen mener at blant andre statsminister Jens Stoltenberg bedriver «tallmagi» i sykelønnsdebatten.

- Det blir tallmagi i måten å presentere sykefraværet på i deler av sykelønnsdebatten. Det høres mye ut når man sier at sykefraværet har økt med 11 prosent på ett år, når økningen er fra 7 til 7,7 prosent. Det er syv tideler, det, sier Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Dermed kommer LO-lederen i realiteten med et spark til statsminister Jens Stoltenberg, som var raskt ute med å poengtere at fraværet har økt med over 10 prosent.

Forhandlinger
Flåthen understreker at det ikke er store avvik i sykefraværet sammenlignet med noen få år tilbake, men at den nedgangen man fikk til, har blitt spist opp.

Debatten rundt sykelønnsordningen og sykefraværet går høyt, og det er kun dager igjen før forhandlingene rundt temaet mellom partene i arbeidslivet og regjeringen starter opp for fullt.

LO-leder Roar Flåthen har liten sans for flere av utspillene i debatten, blant annet Frp-formann Siv Jensens uttalelser om manglende arbeidsmoral som årsak til sykefravær, og tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet som blant annet tok for seg gravides sykefravær.

- Det blir farlig når debatten legger byrden over på arbeidstakerne, sier Flåthen.

Flere årsaker
LO-lederen peker på flere årsaker til det økte sykefraværet. Han mener finanskrise og svineinfluensa må ta deler av skylden. Han mener imidlertid at det blir for enkelt å skylde på Nav-reformen, slik flere har gjort i debatten.

- Vi må ha is i magen nå, og skrelle bort det situasjonsbestemte fraværet. I stedet må vi konsentrere oss om de grunnleggende problemene som skaper sykefravær. Vi har dessuten hatt en sterk økning i sysselsettingen den siste tiden, noe som også har påvirket sykefraværet, sier Flåthen.

- Men vi er uansett enige i at sykefraværet har økt, og at det skal ned, sier han.

Mye virker
Flåthens foreløpige resept mot sykefraværet er å satse på mer av det som allerede virker i en rekke bedrifter som omfattes av avtalen om et inkluderende arbeidsliv.

- Arbeidsplassen er det aller viktigste redskapet for å få ned sykefraværet, sier Flåthen.

Han peker spesielt på viktigheten av et godt og velfungerende arbeidsmiljø.

- Det er avgjørende at folk på arbeidsplassen har omsorg for de sykmeldte, sier han.

Dessuten mener han at det er en altfor høy andel uføre, og at mange av dem må attføres tilbake til arbeidet, gjerne sin gamle arbeidsplass.

(ANB)

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken