Flåthen slapp med skrekken

Foto: Harald Fjelddalen (Mediehuset Nettavisen)

Landsmøtet i Handel og Kontor har hatt en opprivende strid om EØS, men det endte med et knapt ja etter Roar Flåthens formaninger.

19.09.12 12:12

Hell/Ålesund: Landsmøtet i Handel og Kontor har hatt en opprivende strid om EØS, men det endte med et knapt ja etter Roar Flåthens formaninger.

Den heteste saken på Handel og Kontors landsmøte på Hell har vært forslaget om å si opp EØS-avtalen. Onsdag ble det klart at 120 delegater ønsket dette, mens et så knapt flertall som 126 stemte nei.

Det ble imidlertid vedtatt kritiske formuleringer om blant annet bruk av reservasjonsretten, økt handlingsrom, utredning av alternativer og mer forhandlinger på enkelte punkter, og voteringen på selve EØS-avtalen var så splittet at EØS-motstanderne uansett tolker dette som vind i seilene foran LO-kongressen i mai.

Flåthen advarte
LO-leder Roar Flåthen brukte mandag talen på Handel og Kontors landsmøte til å advare nettopp mot å vedta et dramatisk nei til EØS.

– Det er to ting som er sikkert i neste stortingsperiode. Det er at det ikke kommer noen EU-søknad fra Norge. Og det er at Norge heller ikke kommer til å si opp EØS-avtalen, sa Flåthen.

– Skal vi diskutere EØS på LO-kongressen neste vår, eller skal vi ta den aktuelle politiske situasjonen på alvor, spurte Flåthen. Han tordnet videre mot en borgerlig regjering som en langt større trussel for Handel og Kontors medlemmer enn EØS.

– Ikke tjent med usikkerhet
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener Handel og Kontors mange medlemmer i privat sektor ikke er tjent med usikkerhet om EØS-avtalen.

– En debatt om EØS-avtalen må vi respektere. LO tok selv initiativet til en stor evaluering av avtalen, og det har blitt til en svær utredning som etter mitt syn viser at EØS-avtalen har tjent oss godt. Men debatten om dette skal vi jo ha i et åpent demokrati, sa Stoltenberg til ANB etter HK-debatten.

Han innledet mandag på Handel og Kontors landsmøte uten å ta opp EØS i særlig grad i talen.

– Det er fullt mulig å kombinere et velfungerende arbeidsliv og EØS-avtalen. Vi har fått ned deltidssysselsettingen, gjort mye mot sosial dumping, hatt god reallønnsvekst og lav ledighet også med EØS-avtalen. 70 prosent av eksporten går dessuten til Europa. Handel og Kontor har jo mange medlemmer i privat sektor som ikke er tjent med usikkerhet rundt dette, slår Stoltenberg fast overfor ANB.

EØS-sjokket ble altså ikke så dramatisk som Flåthen og Stoltenberg nok fryktet, men altså stort nok til å leve godt inn i LO-kongressen til våren. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.