RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Flått er årsak til hjernehinnebetennelse hos barn

Sist oppdatert:
To av tre barn utviklet hjernehinnebetennelse etter å ha blitt smittet av flått, viser ny doktorgradsstudie.

(SIDE2:) Overlege Dag Tveitnes' doktorgrad viser at flåttbitt er årsaken til hele to av tre tilfeller av hjernehinnebetennelse blant barn i Sør-Rogaland.

Han har studert forekomst, symptomer og metoder for diagnostikk ved nevroborreliose, ansiktslammelse og hjernehinnebetennelse hos barn.

Overlege Tveitnes ved barneavdelingen på Stavanger Universitetssykshus disputerer fredag.

Høy forekomst
Bakterien Borrelia burgdorferi er den vanligste årsaken til flått-overført sykdom i Norge. Blir barnet smittet, og bakteriene får invadere nervesystemet, så oppstår nevroborreliose. Forekomst og symptomer ved nevroborreliose er forskjellig hos barn og voksne. Hos barn forekommer hjernehinnebetennelse og ansiktslammelse hyppig, kommer det fram i Tveitnes avhandling.

Tveitnes og hans kolleger har undersøkt barn som ble innlagt med hjernehinnebetennelse ved sykehuset i perioden 2001 og 2009. Til sammen ble 211 barn undersøkt.

Studien viser at av alle tilfeller med ansiktslammelse blant barn, skyldtes 2/3 nevroborreliose. Med få unntak hadde alle barn med nevroborreliose hjernehinnebetennelse. Kombinasjonen hjernehinnebetennelse og ansiktslammelse ble bare funnet hos barn med nevroborreliose.

Blant skolebarn
De resterende 1/4 av barna med nevroborreliose hadde bare milde symptomer som hodepine og nakkestivhet som tegn på sykdom. Nevroborreliose er vanligst hos barn rundt skolestart og alle barna ble diagnostisert i perioden april til desember, den tiden flåtten er aktiv, heter det i studien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere