RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flatt før makrotall

Sist oppdatert:
Det amerikanske aksjemarkedet var tilbakeholdent i kveld i forkant av en uke med flere viktige makrotall
Det ble kun marginale utslag i den amerikanske aksjehandelen i kveld. Selv ikke gode tall fra supermarkedgiganten Wal-Mart klart å rive investorne ut av fokuset på de viktige makrohendelsene som kommer i løpet av uken.

Makroshowet starter allerede tirsdag med inflasjonstall og detaljhandelstall. Inflasjons- og rentefrykten har vært i fokus i hele år i det amerikanske markedet etter en serie med rentehevninger, så også denne uken.

Heller ikke oljeprisen ble utslagsgivende i kveld etter kun marginal oppgang tross meldinger om kaldere vær.

Dow Jones-indeksen endte til slutt opp 0,05 prosent til 10.691,81, mens Nasdaq-indeksen falt 0,1 prosent til 2.200,05.

Sterk ukestart på Oslo Børs

Oljeprisen sender Oslo Børs opp mandag med Frontline og Opticom i tet. Les mer om dagens aktivitet på børsen her:

Det har vært en innholdsrik dag på Oslo Børs mandag. Hovedindeksen løftet seg 0,82 prosent med oljeselskapene i tet.

Norsk Hydro steg 2,1 prosent mens Statoil løftet seg 3,16 prosent.

Frontline la frem tall som var gode, med høyere utbytte enn ventet men med en svakere guiding enn forventet. Men det var ikke dette som var i fokus. På presentasjonen kom selskapet med en heller dårlig skult advarsel til investorer som ligger short i aksjen. De fikk vite at hele 12 millioner aksjer var lånt ut av hovedaksjoner John Fredriksen.

Senere på dagen kom ryktene om at Fredriksen hadde stoppet utlån av aksjer, noe som fikk flere til å dekke seg inn. Dersom noe skulle skje, eller Fredriksen bestemmer seg for å trekke tilbake alle utlånene vil det nødvendigvis bli svært trangt i døren.

De som dekket inn sine posisjoner trakk aksjen opp 3,75 prosent mandag.

Blant de ti mest omsatte aksjene var det Telenor, DNO og DnB NOR som falt. De tre aksjene falt henholdsvis 0,7 prosent, 0,33 prosent og 0,4 prosent.

Fokuset også mandag var rettet mot Opticom. På trass av at meglerhuset Carnegie dominerte selgersiden steg aksjen 5,75 prosent, mens Fast steg 2 prosent etter å ha meldt om en avtale.

GGS meldte også om at selskapet har solgt seismikk både til Flordia-prosjektet og til Øst Timor undersøkelsen. Dette sendte seismikkselskapet opp 6,4 prosent. Aksjen endte som dagens vinner.

iMarkedet.no kunne mandag melde at Q-Free ser ut til å ha tapt kampen om et bomstasjonsprosjekt i Tsjekkia, noe som får aksjen til å falle hele 16,8 prosent. Selskapet ble dermed dagens taper mandag.

Blandet på Wall Street

Etter at oljeprisen har startet å tikke oppover har Wall Street blitt noe tyngre.

Dow Jones indeksen er ned 0,05 prosent mens S&P 500 er ned 0,04 prosent. Nasdaq-indeksen er sterk, og stiger 0,12 prosent.

Oljeprisen presser Wall Street

Det ligger an til en flat til svak åpning på Wall Street mandag.

Svake forventninger fra butikk-kjeden Wal-Mart og høyere oljepris så ut til å presse det amerikanske aksjemarkedet.

I London var oljeprisen opp 1 prosent før åpningen i USA mandag.

Sterk oljedag på børsen

Det er oppgang på Oslo Børs mandag etter at oljeprisen tikket opp mandag. Statoil og Norsk Hydro er opp henholdsvis 2,3 prosent og 0,86 prosent noe som trekker hovedindeksen på børsen opp 0,56 prosent.

En av aksjene som har vært i fokus mandag er tankrederiet Frontline, som stiger 3,57 prosent. Selskapet la frem tall i dag som var bedre enn forventet, mens guidingen og signalene var heller svake.

Uansett overrasket et større utbytte enn forventet svært positivt. Selskapet vil i løpet av november sende ut 1,5 dollar i utbytte for hver aksje i selskapet. Dette var 45 cent høyere enn konsensus.

Oppgang er det også for Opticom. Det er fremdeles bitter konflikt mellom en norsk invstorgruppering på den ene siden og de to engelske hovedaksjonærene Robert Keith og Thomas Fussell. Dette har sendt aksjen kraftig i været den siste uken, og mandag stiger aksjen ytterligere 5,5 prosent til 92 kroner.

Av de ti mest omsatte aksjene er det bare DnB NOR og Telenor som faller, med henholdsvis 0,7 prosent og 0,4 prosent. Storebrand er uendret.

Dagens taper er Q-Free. Som iMarkedet.no har skrevet tidligere i dag ser det ut til at selskapet ikke blir med på utviklingen av et tsjekkisk bomstasjonsprosjekt, noe som sender kursen ned 11 prosent.

Strømme er ned 6,5 prosent mens Deep Sea Supply faller ned 6,2 prosent.

I Europa er det også oppgang på børsene. I London er FTSE-100 opp 0,25 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er opp 0,3 prosent.

Opticom og Frontline i fokus

Hovedindeksen var svakt i pluss etter et kvarters handel på Oslo Børs. Indeksen ble imidlertid presset ned, etter at Frontline-aksjen var under press.

Tankkjempen Frontline leverte resultater for tredje kvartal mandag morgen. Mens tallene for tredje kvartal var bedre enn ventet, var guidingen for fjerde kvartal svak. iMarkedet.no skrev mandag morgen at aksjekursen til Frontline trolig ville presses ned, til tross for en solid utbyttebetaling.

Frontline-aksjen var ned 0,2 prosent etter 15 minutters handel, etter å ha startet dagen med en klar oppgang.

Det var for øvrig fart i Fast- og Opticom-aksjen mandag morgen. I Opticom er det krig mellom en aksjonærgruppe som ledes av investoren Øystein Stray Spetalen. De ønsker å kaste Robert Keith og Thomas Fussell ut av Opticom. Opticom var opp 5,2 prosent etter åpningen på relativt høyt volum.

Fast-aksjen steg samtidig 2,4 prosent. Selskapet meldte om en global avtale med Siemens mandag morgen.

Øverst på taperlisten etter åpningen var køfriselskapet Q-free. Aksjen falt hele 9,8 prosent, etter å ha steget kraftig på fredag.

Norwegian-aksjen var også høyt oppe på taperlisten, etter et fall på 5,2 prosent.

Trendskifte fortsetter?

Deler av forrige uke var det tendenser til at oljeaksjene ble solgt ned, mens teknologisektoren løftet seg. Spørsmålet for investorene på Oslo Børs mandag morgen er om denne tendensen vil forsterke seg.

I forkanten av dagens åpning er det visse positive tegn fra oljeprisen. Oljeprisen har etter en meget tung forrige uke snudd opp igjen, dog svakt, i elektronisk handel mandag morgen.

Av mer selskapsspesifikke nyheter mandag kan nevnes av tankrederiet Frontline leverte gode tall i tredje kvartal. Kvartalstallene var også noe over markedets forventninger.

Crew og Altinex var også ute med tall mandag morgen. Rapporten til førstnevnte viste løft på bunnlinjen, mens Altinex-rapporten var preget av oppbygging.

Byggeselskapet AF Gruppen løftet omsetningen i siste kvartal, men ellers opererer selskapet med syltynne marginer fortsatt.

Ellers ligger det vel an til at det blir mer fokus rundt Opticom og Fast mandag. Fast meldte for øvrig om en ny avtale med Siemens mandag morgen.

Asia-børsene tilbake

De asiatiske børsene falt tilbake mandag morgen. Morgan Stanleys Asia-indeks var ned 0,4 prosent i morgentimene norsk tid. Rett før stengning var den japanske Nikkei-indeksen ned 0,3 prosent.

Det var teknologisektoren som dro opp på de asiatiske børsene, etter at den siste tiden har falt tilbake.

Finanssektoren i Japan var i minus etter at en ny rapport viste at utenlandske investeringer i japanske aksjer har falt tilbake.

På fredag var S&P 500-indeksen i USA opp 0,31 prosent, mens Nasdaq Composite-indeksen var opp 0,26 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere