RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flau over føttene dine?

(Crestock)
Sist oppdatert:
Du er ikke alene. Få fotterapeutens tips her.

(SIDE2:) De fleste av oss kaster nok et mistrøstig blikk ned på føttene vi ikke har sett så nøye på i løpet av vinteren.

Det er ikke sjelden at de som kommer til fotterapeut Therese Tharaldsen unnskylder seg for føttene sine. Det er liksom ikke den kroppsdelen de fleste av oss identifiserer seg med.

- De fleste synes for eksempel at de har en veldig rar lilletå, smiler Therese Tharaldsen.

Les også:Trykk deg til mer energi

Ikke feminint
Fotterapeuten ved Skin Deep i Oslo mener de fleste har godt av en vårpuss på føttene. Hun mener også at det er en misforståelse at fotpleie er en feminin ting.

- Jeg har mange menn som kunder. De yngste kommer gjerne første gang med et gavekort fra kjæresten. Men de ender som regel opp med å bestille en ny time, sier hun.

De vanligste plagene for nordmenn er hard hud. Et problem er også at mange driver med selvfjerning, og gjerne fjerner for mye. Det eneste de oppnår er at kroppen forsvarer seg med å produsere et enda tykkere lag med hard hud.

- Det er en fin grense mellom å ta for mye og for lite, sier Tharaldsen.

Skoene varer lengre
De fleste har godt av å fjerne hard hud under føttene (men ikke så mye at du blir sårbeint). En av årsakene til at dette er bra før sommeren, er at døde hudceller fra føttene fester seg i sålene på skoen din.

- Vond lukt i sandalene kommer når den døde huden blir fuktig. Får du fjernet den døde og tørre huden så beholder du sandalene litt lenger, sier Tharaldsen.

Sopp
Mange av oss har faktisk også neglesopp. Det rammer lett og kan ramme alle. Spesielt om du trener mye. Fotball for eksempel er døden for neglene.

- Soppinfeksjon oppstår gjerne om du får en skade på neglen. De fleste er ikke klar over at de har det. Og den sprer seg lett. Men den er også lett å behandle, sier Tharaldsen.

Et tegn på neglesopp kan være hvite felter på neglen, at den blir porøs eller vokser i høyden.

Andre plager nordmenn kan få er fotsopp, liktorner og fotvorter. Alt er greit å behandle om du oppdager det tidlig og det gjør gjerne fotterapeuten før deg.

Vit forskjellen
I alle tilfeller er det greit å vite hvem du bør oppsøke. Pedikyr og fotpleie er ikke det samme. Skal du få behandlet ovennevnte tilfeller må du til en offentlig godkjent fotterapeut.

Det er kun de som kan behandle med maskiner, skalpeller og har kunnskap om sykdomsforbilder.

Om du har hatt plagene lenge, kan en offentlig godkjent fotterapeut som Tharaldsen henvise til lege.

Er det ikke gått for langt, trenger du sannsynligvis ikke å besøke legen i det hele tatt.

Innleggsåler
De kan også anbefale deg innleggsåler og annet. For eksempel kan Therese Tharaldsen med en gang se at Side2s journalist er tverrplattfot. Det betyr at jeg belaster midten av fotbladene foran mye, og at det er der jeg får hard hud.

Det gjør også ofte at jeg får en brennende følelse midt foran underfoten når jeg går lenge med høyhælte sko. En innleggssåle er redningen for å kunne gå mye lenger.

Skal være behagelig
Tharaldsen sier at behandling hver åttende uke mange ganger er nok, men om du vil kombinere dette med fransk pedikyr eller annet så bør du selvfølgelig gå flere ganger.

- Fotpleie er nyttig, men jeg mener det også skal være behagelig.

Et viktig tips når det kommer til fotneglene er at i motsetning til neglebåndene på fingrene, så skal ikke neglebåndene på tærne skyves tilbake. Det kan gi neglerotbetennelse.

- Det viktigste du kan gjøre for føttene er å vaske og tørke dem grundig. Helst lufttørke. Bytt sokker og sko i løpet av dagen om du lett blir fuktig på beina. Bruk en fet fotkrem og gjerne rett før du legger deg, så slipper du merker på gulvet, sier Therese Tharaldsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere