RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Aschehoug forlag

Flau, skamfull og hekta

Sist oppdatert:
Sissel Gran og Nora Skaug åpnet en ny diskusjon da de skrev boken «Hekta - med håp om kjærlighet».

(SIDE2:) Ikke all forelskelse er av den positive berusende sorten. Noen av dem er rett ut sagt også smertefulle og de setter nesten personen som opplever dem ut av spill. De overfokuserer på den andre personen, tolker hvert minste positive tegn, tilpasser seg på en måte de ikke trodde var mulig, kjenner ikke helt igjen seg selv og skammer seg over seg selv så de i hvert fall ikke forteller det til andre.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Nå diskuteres tilstanden som har fått navnet «hekta» grundig på Hektabloggen. Bakgrunnen for bloggen er boken «Hekta – på et håp om kjærlighet» av Nora Skaug og Sissel Gran.

I «Hekta – på et håp om kjærlighet» beskriver Nora sin historie, mens Gran kommenterer fra sitt ståsted som terapeut. Gran er Skaugs venninne og fikk kjennskap til historien på den måten. Da hadde Skaug skrevet ned 560 sider om sitt forhold-ikke forhold for å forsøke å forstå hva som hadde skjedd.

- Det var blant annet hun og noen forfattervenner som sa at dette kunne bli en bok, men jeg sa at om jeg skulle gjøre det, så måtte Sissel skrive analysen, forteller Nora Skaug til Side2.

Mistet grepet
Nora, tekstforfatter, oversetter, manusforfatter og selvgående dame med grep om livet, opplevde at hun ble totalt hekta på en mann. I 152 dager gikk hun rundt seg selv, hun slet med at hun aldri følte seg god nok, hun gikk ned diverse kilo, hun var utrygg og hun isolerte seg og hun følte seg alene – når hun da ikke var sammen med «Frank». Men det var hun ikke bestandig. Og når hun ikke var det, ventet hun på ham.

Det viktigste, hun syntes det var så skamfullt at hun ikke fortalte det til noen.

- Jeg skammet meg over at jeg ikke fikk det til. Jeg mistet grepet om meg selv, forteller hun til Side2.

Tvangsmessig avhengighet
«Frank», som ikke var noen slem mann, var ikke så sikker på om han ønsket et langvarig forhold til Nora, men han var ikke så sikker på om han ville bryte heller. Han trakk seg og trakk seg ikke. Til mer diffus han ble, dess mer hekta ble hun.

- En nervøs, romantiserende, tvangsmessig opptatthet av en annen, med sterke innslag av panikk og avhengighet, sier psykolog Sissel Gran om tilstanden.

Ikke-definert
- I en hekt blir aldri forholdet helt definert, i alle fall ikke at det er et forhold. Men håpet om at det skal bli et varig kjærlighetsforhold eksisterer fra den ene parten, sier Sissel Gran til God Morgen, Norge.

At det var et behov for å sette ord på tilstanden viser Hektablogg, en blogg der folk selv kan fortelle om sine historier. Både menn og kvinner beretter om sine smertefulle erfaringer. Noen beskriver seg som hekta i årevis.De fleste som skriver mener de burde takle livene sine bedre enn de gjør.

Det synes ikke som om det å være hekta er kjønnsbetinget.

- Da vi nylig holdt bokkafé på Norli bokhandel, møtte 100 personer opp. Det er ganske mye. Og mellom 30 og 40 prosent av dem var menn, sier Nora. At bloggen følger boken, var nesten naturlig.

- Det som er så viktig med bloggen er at folk snakker om det. De leser, de trøster og de gir råd, sier Nora Skaug til Side2.

- Handler om deg selv
Et typisk tegn før man kommer ut av et hekt er at man gjerne vil legge skylden på den andre, og bruker mye tid på å (over)tolke den personen.

- Men hektet handler om deg selv. Du må akseptere følelsene du har. At du har fått en skikkelig knekk på selvfølelsen og begynne å fortelle om det. Kjernen i begrepet er at du mister grepet om deg selv og blir overopptatt av den andre personen, sier Nora.

På bloggen hopper ofte Nora og Sissel Gran inn og kommer med innspill.

- Jeg tror det viktigste boken har gjort er at den har gitt folk en knagg å henge tilstanden sin på og dermed et startpunkt til å komme ut av det, sier Nora Skaug.

Er du hekta - sjekkeregler

Jeg føler meg ofte avvist

Jeg føler meg handlingslammet

Jeg mister grepet på dagliglivets rutiner

Jeg føler meg på evig jakt

Jeg overveldes av motstridende følelser

Jeg får ikke fred noe sted

Jeg undertrykker ofte min indre alarmklokke

Jeg lider av tolkningsfeber

Jeg er ofte flau og skamfull

Jeg har en voksende følelse av panikk

Jeg isolerer meg

Jeg opplever at selvfølelsen min skranter

(Kilde: Hektablogg - Hekta - et håp om kjærlighet)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere