RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Følelser gjør deg ufornuftig

Sist oppdatert:
Det er følelsene som får deg til å ta ufornuftige beslutninger, ifølge en undersøkelse.

(SIDE2): Personer som tar irrasjonelle beslutninger når de møter problemer styres mer av følelser enn dem som klarer å holde hodet kaldt i lignende situasjoner. Dette hevder forskere fra the University College London, skriver BBC News.

Forskere studerte 20 personer som spilte om penger, og håpet å finne svaret på hvor i hjernen de irrasjonelle beslutningene oppstår.

Les mer om helse, trening og velvære her.

De knyttet de irrasjonelle beslutningene til hjernens følelsessenter, i den såkalte amygdale.

Studien fungerte slik at personene fikk en sum på 50 pund hver å spiller for. Deretter fikk de to alternativer å ta stilling til før spillet begynte. De fikk enten beholde 20 pund eller miste 30 pund. De som fikk beholde 20 pund spilte mer sikkert og kun 43 prosent av tiden, sammenlignet mot 62 prosent av tiden i den gruppen som mistet 30 pund.

Beslutningene deltakerne tok ved spillebordet var dermed irrasjonelle ettersom ved begge alternativene var beløpet de stod igjen å vinne med det samme, mens alt kunne tapes ved gambling.

Forskerne mener at følelsessenteret i hjernen presser personer til å ta en beslutning til å beholde sikre penger.

Alle testpersonene hadde aktivitet i følelsessenteret da beslutningen om hvordan de skulle spille ble tatt. Men de personene som var mer fornuftige hadde også en større aktivitet i den delen av hjernen som styrer planlegging og resonnement.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere