RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Føler ikke kroppspress

Sist oppdatert:
- Fin kropp har null verdier, det handler bare om å bli bedre, sier Christina Vukicevic.

TOPPIDRETTSSENTERET (SIDE2): Christina Vukicevic har akkurat begynt opptreningen til en ny sesong, og skal i månedene fremover tilbringe mye av tiden sin på toppidrettssenteret i Oslo.

Selv om svette gymrom er hverdagskost for den 23-årige hekkeløperen, blir hun ikke lei treningen av grunn.

- Egentlig så tror jeg det kommer helt naturlig. Jeg bare elsker å drive med det jeg gjør, og higen etter å bli bedre. Jeg er så sugen på så se hvor god jeg kan bli. Å komme på trening er det beste jeg vet. Så jeg har aldri tenkt at i dag orker jeg ikke å dra på trening – det har ikke skjedd én gang, sier Vukicevic til Side2.

- Støtteapparatet viktig
Side2 fikk være med Vukicevic på trening. Det er uttøying samt styrke på mage og rygg som står på programmet. Mens Vukicevic svetter seg gjennom den harde treningsøkten forklarer hun at nysgjerrigheten på hvor god hun kan bli er med på å øke motivasjonen hennes.

- Støtteapparatet er kanskje noe av det viktigste. Vi har leger, fysioterapeuter, trenere, idrettspsykologer - absolutt alt som er oss. De hjelper deg til å bli en profesjonell idrettsutøver. Hadde det ikke vært for de så hadde man stått der uten noen. De har utrolig stor del av æren, for de fleste egentlig, sier hun.

- Trener ikke på ferie
Vukicevic er akkurat ferdig med en seks ukers lang ferie hvor blant annet et opphold på Bali sammen med samboer Andreas Thorkildsen sto på programmet. På ferie er alt treningstøy bannlyst. Hekkeløperen opplyser derfor om at vi derfor ikke vil få se den mest intense treningsøkten denne formiddagen.

- Noe av det viktigste når man begynner å trene er å begynne rolig, og deretter trappe opp. Det er skadeforebyggende. Gjør jeg noe overbelastende som gjør at jeg blir skadet, så kan det kanskje hindre meg å løpe hekk, sier hun i en av treningsøktens pauser.

- Jeg hater å tape
Hekkeløperen forklarer at hun liker best de mest intense treningsøktene, hvor det er mange og varierte øvelser. Utfordringen ligger i å hele tiden finne ut hva hun må bli bedre på, slik at man har en kontinuerlig utvikling.

- Det er jo det som er morsomt - å finne ut hva man kan bli bedre på. Men det er en utfordring å finne ut hvor man kan bli god, og hva man kan gjøre om fem år som man ikke gjøre nå. Det er det som hele tiden er spørsmålet, forklarer hun.

Skal man bli bedre må man også presse både kroppen og psyken, men det er ikke noe problem for den rutinerte idrettsutøveren.

- Det kommer helt av seg selv. Jeg elsker å konkurrere, og hater å tape. Jeg kan gjøre absolutt alt for å bli best. Det er det jeg tenker når jeg trener, og det er som verst - at jeg har lyst til å bli best, at jeg skal bli best, sier hun entusiastisk.

- Elsker å presse meg selv
For også den talentfulle hekkeløperen har noen ganger lyst til å gi opp, og ikke gjennomføre. Likevel presser hun seg gjennom treningen fordi hun vet det gjør henne bedre.

- Det som driver meg er å finne ut hvor god jeg kan bli. Jeg elsker å presse meg selv, og se hvor langt jeg kan presse grensene, det er ikke snakk om at noen at de jeg trener med skal gjøre det bedre enn meg – det er ikke sjanse. Uansett hvor fælt jeg har det akkurat da, så skal jeg bare gjennomføre.

Hun reflekterer:

- Jeg jeg har vært konkurransemenneske siden jeg var liten. Det er jo fleste idrettsutøvere, eller så hadde jeg ikke valgt å holde på med idrett. Vi er nok noen små djevler alle sammen, sier hun og ler.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg gjør det ikke for å pynte meg
Når det kommer til prestasjoner på friidrettsarenaen forklarer Vukicevic at man ikke kan sammenligne disse med hva hun presterer på trening.

- På trening så terper du bare på det du skal gjøre i et mesterskap, du øver bare. Mesterskap er da man skal plukke ut det siste lille av seg selv, så det blir jo aldri det samme. Jeg klarer aldri å løpe like fort på trening som det jeg greier i et mesterskap, forteller hun.

Selv om det er de idrettslige prestasjonen som står i fokus, synes Vukicevic, i likhet med mange andre idrettsutøvere at det også er viktig å føle seg vel med utseendet - selv under mesterskap.

- Når jeg skal konkurrere så liker jeg å dusje først og sette opp håret fint, men det er fordi jeg skal føle meg vel. Jeg gjør det ikke for å pynte meg, forklarer 23-åringen.

Hun fortsetter:

- Når man har stelt seg og føler seg fresh, da føler man at man kan prestere 100 prosent. Den fleste jenter på mesterskap går inn i dusjen og barberer leggene før de skal konkurrere. Dette er ikke fordi de skal pynte seg for noe, men de føler seg mye bedre. Rett og slett klar for å gjøre ting, forteller Vukicevic til Side2.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Kroppen er vårt redskap
Kroppspress er derimot noe friidrettsstjerner selv aldri har opplevd, og hun sier dette ikke er noe idrettsutøverne selv har fokus på.

- Vi idrettsutøvere tenker ikke på kropp på den måten. Det er vårt redskap, og det er det vi bruker for å utøve den idretten vi holder på med. Jeg føler ikke det er noe kroppspress, alle vet at man må ha den og den kroppen for å lykkes i forskjellige idretter. Jeg tenker ikke på om jeg får fin kropp eller ikke, det har null verdier, det handler bare om å bli bedre, påstår hun.

- Sponsoravtaler er avgjørende
Vukicevic er foruten gode idrettsprestasjoner, kjent for sitt vakre ytre. Dette har også gjort henne til en attraktiv partner for sponsorer - noe som igjen gjør det mulig for henne å fokuserer 100 prosent på treningen.

- Det er helt avgjørende. Sponsoravtaler og avtaler generelt er viktig for at en idrettsutøver skal kunne satse 100 prosent. For at man kan kunne gå på trening, og slippe å bekymre seg for at man ikke har penger nok til at det går rundt, forklarer hun til Side2.

Hun legger til.

- Det er en utrolig stor trygget at man har sponsorer som kan hjelpe deg på den veien.

- «Meant to be»
En av sponsorene Vukicevic jobber med er Oral-B, og hun fronter i disse dager deres nye «Et vinnende smil»-kampanje.

- Den gjenspeiler mye av det vi idrettsutøvere gjør – det å ha et vinnende smil. Jeg følte at det var «meant to be», sier Vukicevic til Side2.

Sammen med Side2 er Oral-B nå ute med en «Et vinnende smil»-konkurranse der vi oppfordrer alle våre lesere til å sende inn bilder av deres vinnende smil. For hvert bilde doneres 100 kroner til røde kors, og vinneren får en tur til Paris. Både Side2 og Christina Vukicevic er med på å kåre vinneren som stikker av med hovedpremien.

Delta i konkurransen: Her kan du sende inn dine bilder

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere