OSLO LEGEVAKT (Nettavisen): Flere personer har alvorlige skader etter at de ble kullosforgiftet på fest i en grotte på St. Hanshaugen i Oslo natt til søndag.

Har du tips, bilder eller video? Send gjerne til 02060@nettavisen.no!

Alle er utenfor livsfare, opplyste Fridtjof Heyerdahl, overlege ved CBRNE-senteret ved Oslo universitetssykehus til Aftenposten senere søndag morgen.

– Men noen av dem er fortsatt regnet som alvorlig skadet, sier Heyerdahl.

I alt var seks personer regnet som alvorlig skadet etter festen, ifølge ham.

Innsatsleder Arve Røtterud og operativ leder helse Hans Christian Jørgensen informerer fra stedet på St. Hanshaugen i videoen under:

Ingen siktelser

Søndag kveld opplyser politiet at det fortsatt ikke er tatt ut noen siktelser i forbindelse med grottefesten.

– Det er ikke tatt ut siktelser per nå, men det vil kunne endre seg, sier pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt til NTB.

Det ble opprettet en anmeldelse av festen kort tid etter at nødetatene måtte rykke ut for å berge en rekke personer som var blitt utsatt for kullosforgiftning. Arrangørene av festen står som ansvarlige. Grøndal kunne ikke svare på om også Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg, som eier lokalet, er under etterforskning.

- Det var raveparty

Nettavisen møtte to personer i 20-årene utenfor legevakten i Oslo tidlig søndag morgen. Begge hadde vært til stede på festen kun få timer tidligere.

- Det var raveparty. Jeg møtte noen damer og endte opp der tilfeldig. Det var en stor grotte, men det var bare gøy underveis, sier en av de to, som vil være anonyme, til Nettavisen.

Les også: Syv personer funnet bevisstløse etter grottefest i Oslo - 24 er sendt til sykehus

De forteller at de etter å ha kommet hjem fra nachspiel leste på nettet at de ble oppfordret til å oppsøke legevakten, derfor tok de umiddelbart turen dit.

Oslo universitetssykehus ba søndag morgen alle som opplevde symptomer etter festen i Collets gate, om å oppsøke legehjelp. Litt før klokken 08 søndag morgen fikk Nettavisen opplyst ved legevakten i Oslo at over 10 personer fra festen på St. Hanshaugen hadde vært innom der.

Les også: Oslo universitetssykehus: Disse må oppsøke legevakt

- Var mange personer

Etter en samtale med en sykepleier ble begge de to Nettavisen snakket med avløst uten videre sjekk.

- Jeg tenkte ikke noe over at det kunne være farlig når vi var der. Kvelden er litt «blurry» egentlig, men det er nok fordi vi har drukket, sier den ene av de to.

Han forklarer han dro til festen sammen med en gruppe jenter som han møtte på et utested i Oslo sentrum. Jentene skal ha snakket og avtalt med en person de etter hvert møtte på veien, som igjen tok dem med til den skjulte ravefesten på St.Hanshaugen, forklarer han videre.

- Vi kjenner ikke til arrangøren fra før. Det var mange personer der, jeg aner ikke hvor mange eksakt.

Leste om festen på nett

- Jeg var ute før politi og sykebiler kom. Vi leste det på nettet at vi måtte oppsøke legevakten for å sjekke oss, så da kom vi hit. Vi har ikke følt noe ubehag og kjenner ikke noe uro nå etter å ha snakket med de her på legevakten, forklarer de to guttene videre til Nettavisen.

Full utrykning

Politiets innsatsleder på stedet, Arve Røtterud, har fortalt at rave-festen ble arrangert i forbindelse med en fødselsdagsfeiring. Han omtaler bunkersen som en grotte.

Da de første meldingene kom inn, rykket samtlige nødetater ut til stedet. Det var en patrulje fra politiet som tilfeldigvis kom over en rekke omtåkede ungdommer i strøket, og så fant de sju som måtte ha helsehjelp. Deretter ble evakuering og livreddende førstehjelp satt i gang.

Brannvesenet målte oksygennivået på stedet til 16 prosent etter evakueringen. Kombinert med et høyt innhold av CO2 i luften kan det være farlig. Normalt er oksygennivået i tørr luft 21 prosent.

– Det skal også ha blitt brukt narkotika på festen. Kombinasjonen av dårlig luft, alkohol og narkotika er ikke heldig. Flere forlot festen før politiet kom, forteller operasjonsleder André Kråkenes i Oslo politidistrikt.

Overfor VG påpeker innsatsleder Arve Røtterud at dette kunne gått mye verre.

– Det har vært mange mennesker til stede på en fest, hvor flere sier at de har brukt narkotika – amfetamin, kokain og MDMA – med alkohol. Så det kunne gått verre enn hva det har gjort, sier Røtterud.

Politiet skrev på Twitter klokken 7.25 søndag morgen at nye opplysninger tyder på at opp mot 200 personer kan ha vært innom festen i grotten i løpet av natten.

I en Twitter-melding opplyste sykehuset at symptomene på kullosforgiftning er hodepine, svimmelhet, kvalme og nær-besvimelse.

Bayer viser også til en video Oslo universitetssykehus har laget om kullosforgiftning:

Utenfor livsfare

Ingen av de 25 personene som ble sendt til Oslo universitetssykehus er livstruende skadd.

- Fem til seks har blitt behandlet for litt mer alvorlig skade, mens de fleste har vært lettere skadd, påpeker kommunikasjonsrådgiver ved Oslo universitetssykehus Anders Bayer overfor Nettavisen søndag formiddag.

Les mer: Opp mot 200 kan ha vært innom grottefesten i Oslo der mange ble kullosforgiftet, ifølge politiet