RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Eirill Wiik (Scanpix)

Flere ansatte i helsevesenet tør melde fra om feil

Sist oppdatert:
Helsepersonell meldte fra om 9.540 uønskede hendelser i 2013. Tallet er en femdobling fra tidligere, og ifølge Kunnskapssenteret viser dette at ordningen fungerer.

Senteret overtok i 2012 ansvaret for registreringen fra Statens helsetilsyn, og målet var å unngå at dette var knyttet til myndigheten som står for sanksjonene.

Siden da er antallet meldinger om uønskede hendelser i spesialisthelsetjenesten økt til det femdobbelte.

Virker etter intensjonen
- Det er godt å se at den nye meldeordningen virker etter intensjonen, der hovedhensikten er å melde for å lære. Nå melder helsepersonell fra for at de selv og andre skal lære, uten å frykte for at det kan slå negativt ut for dem selv, sier avdelingsdirektør Anne Karin Lindahl i Kunnskapssenteret.

Årsrapporten for meldeordningen viser også at det kommer inn flere meldinger om nestenuhell. I tillegg kommer meldingene inn raskere – 47 prosent av dem er sendt innen tre dager etter hendelsen.

- Hvor mange uønskede hendelser som meldes, sier ikke nødvendigvis noe om hvor mange uønskede hendelser som faktisk skjer i norske sykehus. Dette påvirkes blant annet av meldekulturen, sier Øystein Flesland, leder for Meldeordningen.

Flest feil med medisiner
17 prosent av meldingene gjelder fall, de fleste fra seng eller toalett, mens 19 prosent er knyttet til legemidler.

- Meldingene viser at utdeling av legemidler er en sårbar prosess, sier Flesland.

Legemiddel-feilene dreide seg oftest om feil legemiddel, feil dose, at det ble gitt til feil tid eller med feil frekvens.

313 av de rapporterte hendelsene– 4 prosent – dreide seg om tilfeller der pasienten døde. 155 av disse var selvmord mens eller kort tid etter at pasienten fikk behandling. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere