RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere arrestert i buss-skandalen

(Scanpix)
Sist oppdatert:
To nye pågripelser i Unibuss-saken.

Politiet melder at ytterligere to personer har blitt pågrepet i tilknytning til etterforskningen av den såkalte Unibuss-saken. Saken etterforskes ved Finans- og miljøkrimseksjonen, Oslo politidistrikt.

De to pågrepne er siktet for korrupsjon. Den ene er ansatt i et leverandørselskap. Den andre har en sentral rolle i forbindelse med innkjøp av busser til Oslos kollektivtransport.

Til sammen er nå 13 personer siktet i denne saken, som har sitt utspring i en tysk korrupsjonssak der bussprodusenten MAN skal ha betalt penger til norske innkjøpere for å få innpass som leverandør til Oslos kollektivtransport.

- Slik vi ser det, har saken etter de første pågripelsene utviklet seg i retning av å avdekke en ukultur der ansatte i kollektivselskaper i Oslo har mottatt utilbørlige fordeler fra mange leverandører til selskapene, sier politiadvokat Christian Stenberg, i meldingen.

Oppstod i september
Saken kom fram i midten av september da én ansatt i Unibuss ble siktet. Et par dager senere ble ytterligere to ansatte pågrepet og siktet for korrupsjon.

Unibuss AS (tidligere AS Sporveisbussene) er et busskonsern i Oslo, 100 prosent eid av Kollektivtransportproduksjon AS (KTP).

KTP er igjen heleid av Oslo kommune. Unibuss-konsernet driver rutebussvirksomhet i Oslo, Akershus og Vestfold. Det har i tillegg datterselskaper innen tur- og ekspressbussvirksomhet.

Det var Unibuss selv, som varslet politiet om den mulige korrupsjonssaken i september.

- Bakgrunnen for at styrelederen i Unibuss gikk til politiet, er resultater av interne undersøkelser gjennomført i kjølvannet av tips om en omfattende korrupsjonssak i Tyskland, hvor MAN-konsernet er involvert. I forbindelse med disse undersøkelsene fikk Unibuss opplyst at en nåværende ansatt i Unibuss/daværende Sporveisbussene skal ha mottatt betydelige pengebeløp fra bussprodusenten MAN i forbindelse med innkjøp av busser i perioden 2002-2006, opplyste selskapet den gang.

I ettertid har altså flere personer blitt mistenkt og pågrepet for å være involvert i saken.

Gjelder 58 busser
MAN produserer rutebusser og saken som nå er under etterforskning har oppstått som følge av en større korrupsjonssak i Tyskland der selskapet MAN SE har vedtatt en bot på omtrent 1,2 milliarder kroner.

En av de domfelte personene har i den tyske dommen gitt opplysninger om at hans korrupte handlinger også har vært rettet mot et kommunalt transportselskap i Oslo.

Korrupsjonen det skal det være snakk om gjelder 58 busser, som ble kjøpt inn av Sporveisbussene (nå Unibuss) for over 106 millioner, fra 2003 til 2005.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere