Gå til sidens hovedinnhold

Flere danner borgervern-grupper i Oslo

En rekke Oslo-borgere ønsker nå å ty til borgervern for å stanse ransbølgen. Politiet advarer mot trenden.

OSLO: Etter at dittOslo.no denne uken fortalte at casuals-miljøet Isko Boys nå «patruljerer» Oslos gater, har kommentarfeltene nærmest blitt sprengt av folk som vil bidra.

«Bra at noen tar på seg jobben»

«Kjempebra at noen tar initiativ til å passe på», skriver Paal.

«Det bør oppfordres til borgervern!», skriver Håvard, mens Kent-Erik mener at det er «på tide å vise at nå er grensen nådd».

Carina kommenterer følgende: «Det er da fint at noen gidder å gjøre jobben når politiet ikke kan gjøre det».

Hun får støtte fra flere, blant annet Ola, som skriver «bra at noen tar på seg jobben da verken politi eller politikere virker spesielt intressert i å holde byen trygg!».

FØLG HELE DEBATTEN HER: CASUALS JAGER RANERE I OSLO

Kontakter Isko Boys

Onsdag bekrefter også Isko Boys at deres initiativ har generert en rekke henvendelser fra andre som ønsker å danne borgervernsgrupper i Oslo, for å stanse ransbølgen som har herjet byen de siste månedene.

«Mange som har tatt kontakt de siste dagene og ønsker å være med på borgervern», skriver gruppa på sine Facebook-sider.

«Vi oppfordrer dere til å organisere dere i egne grupper og gå i utsatte områder. Jo flere som er ute, jo bedre. Ellers tar vi gjerne i mot tips på områder/gater hvor vi bør være til stede», fortsetter de.

Isko Boys har strenge interne retningslinjer på at de ikke skal snakke med media, og skriver også at de ikke kommer til å gjøre noe unntak i denne saken.

LES OGSÅ: Ungdomsraner (18): – Det er bare å ta imot straffen og takke gud for at vi bor i Norge

Vil ikke forklare «patruljering»

DittOslo.no har flere ganger forsøkt å få en kommentar fra Isko Boys, for å få klarhet i hva de legger i det å «patruljere» gatene og «borgervern», men de ønsker ikke å utdype saken.

Onsdag kveld la gruppa Oslo Utvalgte – Sirkus Vålerenga ut bilder av dem selv og Isko Boys som er ute og «patruljerer» gatene. DittOslo.no har ikke fått tillatelse til å publisere bildene, som viser fem-ti personer i området rundt Oslo Spektrum og Grønland t-banestasjon.

SE BILDENE PÅ FACEBOOK-SIDEN TIL OSLOS UTVALGTE – SIRKUS VÅLERENGA HER

Også i kommentarfeltet på disse bildene gir en rekke personer støtte til borgervernsgrupper. Isko Boys oppfordrer imidlertid flere til å følge i deres spor.

– Mye som gjenstår før jobben er gjort. Håper at flere organiserer seg og trenden sprer seg. Det beste hadde vært om borgervern ble så utbredt at personranene opphørte fullstendig, skriver de på sine Facebook-sider.

Vil styre unna vold

I tillegg til casuals fra Vålerenga-miljøet, er det opprettet en Facebook-gruppe som heter Borgervern mot ran i Oslo/Norge (ekstern link). I flere innlegg oppfordres medlemmer av gruppa til å patruljere gatene.

Det er imidlertid understreket at det kun er snakk om patruljering, og ikke noen form for voldsutøvelse.

«Denne gruppen skal ikke føre til noe voldelige uttalelser/eller i virkeligheten. Våpen, vold innlegg blir slettet, det er ikke løsningen!!!!!!!», står det i omtalen av gruppa.

Ole Hansen, som står bak initiativet, forteller at de trolig vil være et alternativ til Natteravnene.

– Det blir som Natteravnene. Vi har nettopp starta gruppa, så vi har ikke lagt noe planer på hvordan gruppa vil se ut, sier han.

Hansen er imidlertid tydelig på at de ikke ønsker å bruke vold.

– Vold ja, det vil vi styre unna, men klart forsvare oss om vi blir angrepet, sier han, men påpeker at de ikke verken bærer eller vil bruke våpen.

Tar sterk avstand fra borgervern

Politiet uttrykker bekymring for utviklingen, og på et pressemøte i går ba de eksplisitt om å overlate håndhevelsen av lovverket til politiet.

– Det som er en absolutt grense er når man begynner å utøve vold mot personer uten hjemmel til det. Rettshåndhevelse er en politioppgave, sa Hans Sverre Sjøvold til dittOslo.no

Han får støtte fra byrådsleder Stian Berger Røsland.

– Det er politiet som skal håndheve lov og orden i Norge og det er politiet som har eneansvar for å bruke makt. Jeg tar sterk avstand fra enhver form for borgervern og oppfordrer de som føler at de vil gjøre noe mer til å melde seg som Natteravner eller bidra på andre positive måter. Det er ingen plass for borgervern og privat rettshåndhevelse i Oslo, sier byrådsleder Røsland.

LES OGSÅ: Politiet tar sterk avstand fra borgervern i Oslo

Dugnad for en tryggere by

Likevel kan det nå se ut til at det altså vil dannes flere borgervernsgrupper i Oslo, blant annet vil både Isko Boys og Sirkus Vålerenga fortsette sin patruljering hver dag denne uka.

Som et mottiltak mot både ransbølgen og borgervern lanserer Oslo kommune nå en «dugnad for en tryggere by»-aksjon.

Blant annet skal det i tiden framover dobles antall Oslo-vakter som er tilstede i byen dag og natt, styrke tilstedeværelsen ved taxiholdeplassene, være større kapasitet på nattbussene, etablere en trygghetsindeks i sentrumsbydelene og uniformere kommunalt ansatte som jobber ute i bybildet.

– I tillegg ønsker vi sammen med politiet å starte et forskningsprosjekt for å finne ut hvorfor vi har fått denne ransbølgen nå, sier byrådslederen.

LES OGSÅ: «Jeg var livredd, men ingen prøvde å hjelpe meg»

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen