Gå til sidens hovedinnhold

Flere dør av livmorkreft

Overvekt kan være årsaken.

(SIDE2:) 700 norske kvinner får livmorkreft, og 146 dør av sykdommen årlig, skriver VG.

113 døde av livmorkreft i 1999, 151 døde av sykdommen i 2009. Det er en økning på 34 prosent i antall dødsfall, ifølge avisen. Forekomsten av livmorkreft har økt med 20 prosent i perioden 1999 til 2009, og 60 prosent siden 1970-tallet, viser tall fra Kreftregisteret.

- Livmorkreft har økt jevnlig, men vi har sett et stort sprang fra slutten av 1990-tallet. Vi ser ikke bort ifra at den økende overvekten i befolkningen er forklaringen, sier Steinar Tretli, avdelingsleder i forskningsavdelingen ved Kreftregisteret.

Flest eldre rammes
Livmorkreft er ondartet svulstvev som utgår fra livmorslimhinnen. Blant årsaker til sykdommen er langvarig påvirkning av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen, høyt blodtrykk, overvekt, diabetes, sen overgangsalder og få eller ingen barnefødsler kan gi økt risiko for livmorkreft.

Kreftforeningen opplyser at overvekt øker risikoen. Det skyldes at fettvevet produserer og frigir østrogener. Disse hormonforstyrrelsene er med til å øke risikoen for celledelinger og skader i livmorvevet, som senere kan føre til kreft.

70 prosent av de som får livmorkreft er over seksti år.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto