RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
BEKYMRET: Liv Kjersti S. Thoresen, generalsekretær i Menneskeverd, er bekymret over at antallet som reiser til Sveits for å avslutte livet øker.
BEKYMRET: Liv Kjersti S. Thoresen, generalsekretær i Menneskeverd, er bekymret over at antallet som reiser til Sveits for å avslutte livet øker. (Menneskeverd)

Flere drar til Sveits for å dø

- Dette er akkurat den utviklingen vi frykter.

Antallet som reiser til Zürich for å få legehjelp til å dø øker, ifølge en ny studie publisert i Journal of Medical Ethics.

Totalt dro 172 personer til den sveitsiske delstaten for å få medisinsk dødshjelp i 2012. Det er nesten dobbelt så mange som i 2009, der 86 personer fikk hjelp til å dø.

Forskerne har kun sett på tall fra Zürich, siden det er hit de fleste utlendinger reiser. De siste fem årene har til sammen 611 personer som ikke var sveitsiske statsborgere, begått assistert selvmord her.

Liv Kjersti S. Thoresen, Generalsekretær i Menneskeverd, er bekymret over utviklingen.

- Det at leger skal hjelpe mennesker til å ta livet sitt, mener vi er en helt feil måte å hjelpe dem på. Eksempelet fra Sveits viser det alle vi som er motstandere av dødshjelp frykter. Legaliserer man dødshjelp, er det stadig flere som vil benytte seg av den, sier hun til Nettavisen.

Skulle ikke dø i nær framtid

En stor andel av pasientene hadde sykdommer som ikke var dødelige i nær framtid, som ulike nevrologiske og revmatiske sykdommer.

- Disse sykdommene er jo grusomme å få. Det som er spesielt med Sveits er at det er tillatt å få hjelp til å dø selv om du ikke har en sykdom du vil dø av i løpet av kort tid, sier hun.

Thoresen mener det viktigste vi som samfunn, helsevesen og medmennesker kan gjøre, er å fokusere på hvordan man kan hjelpe disse menneskene i den tøffe fasen i livet, slik at de klarer å gå gjennom tiden de har igjen, uansett om den er lang eller kort.

Hun legger til at man i dag kan gjøre mye for å bedre menneskers livskvalitet, både med smertelindring og annen lindrende behandling.

- Mange av de uverdige forholdene hvor folk har det fælt burde være unødvendig. Det er en fallitterklæring å si at «vi kan ikke hjelpe deg nok, men vi kan gi deg en dødssprøyte». Det er trist at mennesker skal få en bekreftelse på at livet ikke er verdt å leve fordi funksjonaliteten deres svikter, sier hun.

Flest tyskere

I perioden 2008-2012 dro personer fra 31 forskjellige land til Sveits for å få hjelp til å dø. Disse var mellom 23 og 97 år, med en gjennomsnittsalder på 69 år. 58 prosent var kvinner.

Blant pasientene var 268 tyskere, 126 briter og 66 franskmenn. Ifølge rapporten var ingen nordmenn med i statistikken.

- En av grunnene til at det ikke fins noen nordmenn i denne statistikken, kan være at det i Norge har blitt en økt bevissthet og prioritering rundt det å gi lindrende god behandling i livets siste fase. Samtidig kommer det personlige historier der alvorlig syke ønsker hjelp til å dø. Men i land hvor dødshjelp er legalisert, ser vi at også ikke-dødelige tilstander oppgis som årsak, sier Thoresen til Nettavisen.

LES OGSÅ: Hjelper friske folk til å begå selvmord

- Svinger mellom å ville dø og leve

Hun legger til at en undersøkelse fra St. Olavs hospital i Trondheim viser at mennesker som er svært syke, og vet at de skal dø, kan svinge mellom å ønske å dø og å ønske å leve i en og samme samtale.

- Et av de viktigste argumentene som er blitt brukt for å innføre aktiv dødshjelp har vært at disse menneskene skal kunne bestemme over sin egen kropp. Men det er en berg og dalbane om de vil leve eller dø, og jeg setter spørsmålstegn ved hvor mye de er påvirket av andre ting, som for eksempel at de føler tap av verdighet og at de er til bry, sier Thoresen.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere