*Nettavisen* Nyheter.

Flere elever stryker etter tøft påbyggingsår

Stavanger (NTB): Færre elever fullførte videregående skole i fjor enn året før. Hovedårsaken er at stadig flere elever tar påbyggingsåret for å få studiekompetanse - og mislykkes.

For videregående utdanning under ett sank andelen som besto fra 70,8 prosent i 2010 til 70,5 prosent i 2011. Utdanningsdirektoratet opplyser til NTB at uten elevene som tar påbyggingsår, ville kurven gått oppover.

Påbyggingsår er et alternativ for dem som har strøket i fag tidligere i den videregående opplæringen, yrkesfaglig eller studierettet, eller for elever som kommer fra yrkesfag og ønsker å få studiekompetanse. Kunnskapsministeren roper varsku og advarer mot å tro at påbyggingsåret er en lettvint måte å oppnå studiekompetanse på.

- Påbyggingsåret er det tøffeste året som fins i videregående opplæring, slår kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) fast overfor NTB.

Blant disse elevene har strykprosenten økt i takt med at stadig flere tar dette året. På bare fire år har påbyggingselevene økt fra 9.044 til 13.176. I 2011 utgjorde de nesten 30 prosent av elevene som forsøkte å oppnå studiekompetanse. Bare 55 prosent klarte det.

- Jeg vil gi klar beskjed til fylkene: De kan ikke sluse masse elever inn i påbyggingsåret og tro at det går bra. Jeg frykter at rådgivere på ungdomsskolen sier til elever at de bør begynne på yrkesrettet utdanning og bare hoppe over på påbyggingsåret hvis de ombestemmer seg og vil ha studiekompetanse. Det er mye vanskeligere enn mange er klar over, sier Halvorsen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.