RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere enn noen gang på ferie hos Røde Kors

PÅ FERIE: For Connie Nilsen og Robert Reinskou har familieferier vært vanskelig siden sønnen er autist. Men på Ferie for alle likte både Trym (t.v), Lava og Tuva seg. Her ble de godt kjent med frivillig Torill W. Johansen (i rødt).
PÅ FERIE: For Connie Nilsen og Robert Reinskou har familieferier vært vanskelig siden sønnen er autist. Men på Ferie for alle likte både Trym (t.v), Lava og Tuva seg. Her ble de godt kjent med frivillig Torill W. Johansen (i rødt).
Sist oppdatert:
Sammenheng med flere fattige barn, tror Røde Kors.

I sommer har 1.843 barn og voksne deltatt på «Ferie for Alle», arrangert av Røde Kors. Dette er flere enn noen gang tidligere. Likevel er pågangen så stor at Røde Kors ikke klarer å møte behovet.

De måtte derfor gi avslag til rundt 800 personer. 

Deltakerne på Ferie for alle er familier som enten har svak økonomi, eller har barn med ulike handicap, som gjør det vanskelig for familien å dra på ferie sammen.

For Robert Reinskou, Connie Nilsen og barna Lava (2), Tuva (5) og Trym (12) har opplegget gitt dem en ferie de vanskelig hadde fått til på egenhånd. Siden Trym har autisme har familieferier vært en utfordring.

- Det er helt utrolig

- Vi har slitt med det hvert år, for vi må legge opp turen etter hva han klarer, tør og har lyst til. Det er ikke lett å legge opp ferie for tre barn, når en er austist. De andre blir ofte satt på siden. Derfor var opplegget til Røde Kors veldig bra, sier Connie Nilsen til Nettavisen.

På Røde Kors feriesteder legges det opp til aktiviteter tilpasset alle, slik at alle skal oppleve mestring.

På feriesenteret Eidene kunne Trym selv styre hva han ville gjøre, uten at det førte til at de andre barna måtte avstå fra aktiviteter.

- Jentene storkoste seg og var høyt og lavt hele dagen. Trym pleier ofte å ville hjem, men det hørte vi ikke noe til. Han har også alltid vært redd for båter, men her var han den første som ville ut i kanoen. Han spilte til og med minigolf, det  er helt utrolig, sier Connie, og legger til at dette var en veldig positiv overaskelse. 

Flere fattige

Åsne Havnelid, generalsekretær i Norges Røde Kors, tror grunnen til at de nå har flere deltakere enn noen gang, har sammenheng med at antall fattige barn i Norge øker. Ifølge Statistisk Sentralbyrå lever nå 78.200 barn i fattigdom.

I tillegg tror hun jungeltelegrafen spiller en viktig rolle.

- Mange av familiene som har vært med har hatt positive opplevelser. Det kan gjøre at flere ønsker å være med. Vi har også dialog med kommunen noen steder, som forteller om tilbudet til familier de er i kontakt med, sier Havnelid til Nettavisen. 

LES OGSÅ:Norge troner alene på topp i ny rapport

Fakta: Ferie for alle

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Er i hovedsak et familietilbud. Oppholdene varer ca 5 døgn.

Et gjennomsnittsopphold har 60-70 gjester og 10 frivillige.

Tilbud til familier med svak økonomi eller barn med spesielle behov, som gjør det vanskelig å dra på familieferie. 

Arrangeres sommerferie, høstferie, påskeferie, juleferie og vinterferie.

Hver dag arrangeres en felles aktivitet som både barn og voksne deltar i. Det kan være alt fra båt, klatring, kanopadling og oppdagelsestur.

Søknadene går gjennom kommunene.

Med sommer, vinter og påskeferie har Røde Kors så langt i år sendt 2190 personer på Ferie for alle. 1256 har fått avslag. 

I løpet av hele fjoråret deltok 2421 på Ferie for alle.

- Godt å se

Hun har selv vært med på flere opphold og mener alle barn har rett til gode ferieminner.

Havnelid husker særlig en jente på 14 år som bodde på asylmottak og var på ferie med familien.

- Hun sa at det var første gang på lenge at hun hadde sett moren sin smile og være glad. Den lettelsen hun følte av å se at moren hadde det fint, var veldig godt å se, sier Havnelid, og legger til at det å fange krabber på bryggekanten kan gi like gode ferieminner som en eksotisk utenlandsferie

- Dette er en fellesopplevelse og et abrekk i hverdagen. Det å møte andre familier i samme situasjon gjør også at foreldrene kan slappe av, sier Havnelid.

Flere frivillige

I tillegg til sommerferie, arrangerer Røde Kors også Ferie for alle i høstferie, påskeferie, juleferie og vinterferie.

For å få til dette er Røde Kors avhengige av frivillige, og de siste årene har antall økt. Før sommeren hadde Røde Kors 42.000 frivillige.

- Vi merker at folk er interessert og vil ta samfunnsansvar. Men vi trenger fortsatt flere, sier hun.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere