Fredag er flere kommuner i Finnmark isolert som følge av rasfare og uvær.

Tre hendelser på E69 i Nordkapp førte til at rundt 40 personer ble evakuert torsdag ettermiddag. Fredag ettermiddag ble veien åpnet for kolonnekjøring.

En utenlandsk buss med 17 passasjerer ble hentet ut fra området med egen kolonne.

Fredag formiddag var fortsatt fem kommuner i Finnmark isolert fra omverdenen på grunn av rasfare og uvær. Det gjelder Måsøy, Lebesby, Gamvik, Berlevåg og Båtsfjord.

Det er sendt ut varsel om betydelig snøskredfare i store deler av Nord-Norge. Følg med på oppdatert farevarsel på Yr.no.

Veier vurderes fortløpende

Veien mellom Honningsvåg og Karmøyvær ventes å åpne i løpet av dagen.

I tillegg er fylkesvei 98 over Ifjordfjellet stengt, mens E75 over Domen til Vardø er kolonnekjørt. Flere mindre veier er stengt. Statens vegvesen vurderer fortløpende hvilke veier som kan åpnes i løpet av dagen.

– Vi vurderer situasjonen utover dagen. Været er fortsatt vanskelig i store deler av Finnmark, sier beredskapsvakt Torkjell Johnsen i Statens vegvesen.

Det er videre sendt ut gult farevarsel for kraftige vindkast i Salten, Ofoten, Lofoten og Vesterålen fra sent fredag kveld.

- Det ventes full storm fra sørvest på utsatte steder, med kraftige vindkast på 30-50 meter per sekund, skriver meteorologene på Twitter.

Sjekk oppdatert farevarsel på yr.no

Undrer du over når finværet kommer, blir meteorologene svar skyldige.

- Jetstrømmen frakter stadig nye lavtrykk inn mot Norge, og det er ingen høytrykk i sikte, skriver de i en oppdatering om værsituasjonen fredag ettermiddag.

Venter 50 centimeter snø

Det er sendt ut gult farevarsel i store deler av Sør-Norge inn mot helgen, og meldes om høy vannstand og jordskredfare en rekke steder. I løpet av helgen er det ventet mellom 50 til 130 millimeter nedbør på Vestlandet og mellom 40 og 70 millimeter i Agder.

For Vestlandet sør for Stad er det sendt ut gult farevarsel for snø. Fra lørdag morgen til søndag morgen er det ventet mye snø over 500 meter, lokalt 30-50 centimeter.

Til Tønsberg Blad bekrefter informasjonsdirektør i Color Line, Helge Otto Mathisen at de har kanselert åtte ferjeavganger på grunn av været.

– Det er vinterferie, og veldig ubeleilig. Men været får vi gjort lite med.

Skredfare

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) advarer mot stor snø skredfare i Indre Fjordane, Jotunheimen, Indre Sogn, Voss, Hardanger, Vest-Telemark og i Heiane.

– All ferdsel i og i nærheten av skredterreng vil være forbundet med stor risiko og det oppfordres til uvanlig stor sikkerhetsmargin, advarer NVE.

Snøskred i Jølster

Det er fredag kveld gått et omkring 150 meter bredt og omkring fem meter høyt skred i Jølster. En bil ble tatt av skredet. Sjåføren, som skal ha vært alene i bilen skal ikke være hardt skadd.

Les mer: Bil tatt av skred på E39

Tidligere fredag ettermiddag gikk det også et omkring 50 meter bredt og fire til fem meter høyt snøskred over Hjellevegen i Byrkjelo i Sogn og Fjordane.

Alle beboere i området er gjort rede for, og det er ikke observert at noen er tatt av skredet. Snøskredet ble meldt like etter klokka 15.