Gå til sidens hovedinnhold

Flere farevarsler - i kveld smeller det: - Det er greit å være forberedt

Det er sendt ut flere farevarsler tirsdag kveld. For Møre og Romsdal og Trøndelag er det farevarsel på oransje nivå på grunn av kraftige byger.

Bygene i Møre og Romsdal og Trøndelag har roet seg, skriver meteorologene på Twitter klokken 22.34 tirsdag. Her er det utstedt oransje farevarsel om kraftige regnbyger og det er sendt ut gult varsel for onsdag.

Det har vært varslet intens nedbør i store deler av landet tirsdag.

– Vi har ikke fått inn så mange målinger ennå, men vi ser at det er intens nedbør i flere områder med mange lynnedslag, sier Seter til NTB tidligere tirsdag kveld.

Gult farevarsel er sendt ut for kraftige regnbyger på Østlandet tirsdag ettermiddag og kveld. Varselet gjelder for Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud og kraftigst nedbør er ventet i Grenlands-området, nedre deler av Buskerud og områdene rundt Oslofjorden, opplyser meteorologene.

- Greit å være forberedt

- Bygeværet ligger sør for Oslo og over Telemark, men beveger seg nordover. Det er forventet byger i løpet av kvelden. Gult farenivå gjelder for store deler av Østlandet, sier Martin Granerød, vakthavende meteorolog, til Romerikes Blad.

Det kommer også fram i varselet at det er meldt kraftige regnbyger med torden lokalt. I tettbygde områder vil det være fare for overvann, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer.

Det er også snakk om vanskelige kjøreforhold på grunn av overvann og risiko for vannplaning. Derfor anbefaler meteorologene å ta forhold for kjøringen.

– Det er greit å være forberedt at vannet må renne unna. Så hvis man har sluk, så pass på å åpne dem og la vannet renne unna, sier Granerød.

Les også

Mer uvær i vente - gult farevarsel for store deler av landet

Flere farevarsler

I Sogn og Fjordane, Hordaland er det utstedt farevarsel på gult nivå tirsdag kveld og natt til onsdag og meteorologene har sendt ut farevarsel på oransje nivå for Møre og Romsdal og Trøndelag sør for Trondheimsfjorden.

– Været er ikke mye å skryte av de kommende dagene. Et ustabilt lavtrykk fra De britiske øyer er på vei innover og det vil bli fare for store nedbørsmengder, lyn og torden, sier vakthavende meteorolog Kristin Seter ved Meteorologisk institutt til Bergensavisen tirsdag.

Ifølge uoffisielle målinger har det kommet opptil 25 millimeter nedbør på enkelte målestasjoner i Hordaland i løpet av ettermiddagen og kvelden.

30-50 millimeter nedbør

I Møre og Romsdal og Trøndelag sør for Trondheimsfjorden var det meldt at det kunne komme 30 og 50 millimeter med nedbør på tre timer, særlig i indre strøk, og sør for Trondheimsfjorden.

De kraftige regnbygene til jord- og flomskredfare. Det kan komme store skred. Utsatte bane- og veistrekninger kan bli stengt, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat på varslingstjenesten varsom.no.

Skredfare

I forkant var det varslet at de kraftige regnbygene kan føre til jord- og flomskred. Utsatte bane- og veistrekninger kan bli stengt, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat på varslingstjenesten varsom.no.

Det er sendt ut gult farevarsel om jord- og flomskredfare, for deler av Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland, Trøndelag og Oppland.

Det er usikkert både hvor mye regn som kommer, og hvor dette vil falle. Skredfaren er størst der bygene treffer. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt.

– Været vil fortsette utover kvelden, men det ser ut til at det verste vil være over når vi nærmer oss midnatt, sier statsmeteorolog Kristin Seter til NTB tirsdag kveld.

Fortsetter onsdag

Onsdag er det sendt ut farevarsel på gult nivå for Møre og Romsdal og Trøndelag

- Det kan lokalt komme 20-30 mm på 3 timer, enkelte steder mer. Hovedtyngden av nedbør vil komme i indre strøk. Det vil være store lokale forskjeller hvor noen steder ikke får nedbør i det hele tatt.

Store ødeleggelser etter helgens ekstremregn

I helgen førte store nedbørsmengder til oversvømmelser flere steder i Oslo. Tryg Forsikring har meldt om skader til over 2,5 millioner kroner og styrtregnet førte også til store trafikkproblemer flere steder på Østlandet.

I hovedstaden sto biler fast og berusede personer badet i gatene, ifølge politiet. Oslo brann- og redningsvesen måtte i løpet av en kort periode håndtere over 50 oppdrag, alle knyttet til lynnedslag og oversvømmelser.

Les også

Styrtregn ga oversvømmelse på Østlandet

Kommentarer til denne saken