*Nettavisen* Nyheter.

Flere farevarsler utover onsdag og torsdag: - Det er mye vær og folk må ta hensyn til det

NEDBØR OG VIND: Ved Dragsvik ferjekai i Sogn og Fjordane blåser det godt onsdag kveld.

NEDBØR OG VIND: Ved Dragsvik ferjekai i Sogn og Fjordane blåser det godt onsdag kveld. Foto: (Webkamera Vegvesenet)

- Løse gjenstander kan blåse av gårde, og det kan påvirke ferje- og flytransporten, opplyser meteorologisk institutt.

04.12.19 19:14

OSLO (Nettavisen): Farevarslene står i kø over store deler av landet onsdag kveld. Det siste farevarselet gjelder for Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag.

- Folk må ta hensyn. Det er sterk vind innover som får en gradvis økning mot stormstyrke. Farevarslet gjelder for første halvdel i torsdag, sier vakthavende meteorolog Espen Biseth Gannan til Nettavisen.

Han advarer videre om at det kan få konsekvenser for mange som skal ut å reise tidlig på torsdag.

- Løse gjenstander kan blåse av gårde. og det kan påvirke ferje- og flytransporten. Broer kan også bli stengt, legger meteorologen til.

Det kan også bli såpeglatte veier flere steder på Vestlandet utover torsdagen.

Klikk på bildet for å forstørre. REEG OG MER REGN: Det kommer til å hølje ned flere steder i Rogaland på torsdag.

REEG OG MER REGN: Det kommer til å hølje ned flere steder i Rogaland på torsdag. Foto: Skjermdump (yr.no)

Satte krisestab

Det dårlige været i nord har allerede skapt trøbbel, men det kommer til å avta natt til torsdag.

Det er godt nytt for innbyggerne i nord. På tirsdag måtte Narvik kommune sette krisestab. Et ras på Beisfjordveien førte til at politiet og lokale myndigheter måtte sette i verk flere tiltak.

Se oppdatert farevarsel på yr.no

Onsdag morgen hadde Narvik kommune denne oppfordringen, ifølge avisa Fremover:

- Man må se an været og nedbøren. Må du på jobb og skole, så må du det, men du bør ikke ta deg fjellturer og bør holde deg unna rasfarlig terreng, sier beredskapskoordinator Iris Bartholsen i Narvik kommune til Fremover.

Klikk på bildet for å forstørre. VIND, REGN, IS: Det er mange farevarsler ute onsdag. NVE har ute farevarsler for flom, jordskred og snøskred, mens Meteorologisk institutt har ute varsel på vind, regn og is.

VIND, REGN, IS: Det er mange farevarsler ute onsdag. NVE har ute farevarsler for flom, jordskred og snøskred, mens Meteorologisk institutt har ute varsel på vind, regn og is. Foto: (Yr.no)

Klikk på bildet for å forstørre. FAREVARSEL: Meteorologene går onsdag ut med gult farevarsel for underkjølt regn i Finnmark.

FAREVARSEL: Meteorologene går onsdag ut med gult farevarsel for underkjølt regn i Finnmark. Foto: (Meteorologisk institutt/Yr)

Rødt farevarsel

I Lofoten og Vesterålen, Ofoten, Salten, Lyngen, Helgeland, Svartisen, Tromsø, Sør-Troms, Indre Troms og Nord-Troms er det ute farevarsel på rødt nivå for stor snøskredfare.

Snøskredproblem er våt snø (flakskred) og våt snø (løssnøskred). I en rekke andre områder er det betydelig snøskredfare i nord.

«Regn og mildvær vil svekke snødekket og naturlig utløste skred ventes. Det ventes snø i høyfjellet. Hold god avstand til bratt terreng og utløpsområder», lyder rådet fra NVE på nettstedet varsom.no.

Klikk på bildet for å forstørre. SNØSKREDFARE: Regn og mildvær har svekket snødekket og har ført til stor snøskredfare flere steder i Nord-Norge.

SNØSKREDFARE: Regn og mildvær har svekket snødekket og har ført til stor snøskredfare flere steder i Nord-Norge. Foto: (NVE)

Flom- og jordskredfare

For nordlige deler av Nordland og sørlige deler av Troms er det ventet mye nedbør onsdag, og det er ute gult farevarsel for flomfare.

«Kombinasjonen mye regn og vedvarende snøsmelting vil gi økende vannføring. Det ventes rask vannføringsøkning i små og middels store elver. Reguleringer vil i noen tilfelle virke flomdempende, og varselet vil derfor ikke nødvendigvis gjelde i alle regulerte vassdrag», skriver Meteorologisk institutt.

Les også: Hevder Statens vegvesen har skylden for flommen – det avviser veivesenet (+)

For Midt-Norge og deler av Nord-Norge er det videre ute gult farevarsel for jordskredfare.

«Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt for jordskred og flomskred. Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 40 cm snø. Sørpeskred kan løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp. Skredene kanaliseres ofte ned forsenkninger og bekkeløp og kan da utvikle seg til flomskred. Varselet ligger i nedre del av gult nivå». heter det i varselet.

Ifølge Fremover har rektor Anita Sletbakk ved Narvik videregående skole sendt ut melding til ansatte og elever.

Kommunen satte krisestab

– Kommunen har satt krisestab og har bedt alle om å holde seg innendørs. Det forholder vi oss til, utdyper rektoren overfor avisa.

Klikk på bildet for å forstørre. Farevarsler i kø flere steder i nord onsdag.

Farevarsler i kø flere steder i nord onsdag.

Kombinasjonen av nedbør og mildvær gjør at farenivået for snøskred er satt til 4 – stor, som er det nest høyeste. Dette gjelder Nord-Troms, Lyngen, Tromsø, Sør-Troms, Indre Troms, Lofoten og Vesterålen, Ofoten, Salten, Svartisen og Helgeland.

Det var ventet opptil 100 millimeter regn i Nordland fra tirsdag kveld til onsdag kveld.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag