*Nettavisen* Nyheter.

Flere fine vinterdager i vente

Foto: Trond Lepperød

Venter du på våren, får du smøre deg med tålmodighet. Men mange nordmenn har fine og solfylte vinterdager i vente.

01.03.10 16:56

Det hjelper ikke at kalenderen viser mars. Det er vinter i hele landet med Svinøy fyr som det varmeste med én stakkarslig varmegrad mandag morgen. Og vinterværet fortsetter så langt fram meteorologen kan se.

- Vinteren slipper ikke taket
- Nei, det er ikke noe å se til våren enda. Vinteren slipper ikke taket med det første, sier meteorolog Camilla Albertsen ved Storm Weather Center til Nettavisen mandag formiddag.

Sjekk været hos deg på våre værsider

Mye sol i sør
Den gode nyheten er at mange nordmenn vil oppleve solfylte og fine vinterdager denne uka, men værvarselet byr også på en god porsjon ruskevær og vind.

Xynthia verst for svenskene
Når det gjelder stormen Xynthia, som forvoldte stor skade i flere europeiske land i helgen, gjør den lite av seg i Norge. På kysten av Sørlandet og i ytre Oslofjord blåser det opp i liten kuling mandag formiddag, men så avtar det.

Verre er det i Sør-Sverige og Danmark.

- Akkurat nå har uværet sitt senter rett over Sør-Sverige. Det snør godt i indre strøk, og det er regn langs kysten i sør. Det er en del vind, opp i liten kuling og i kortere perioder stiv kuling, sier Albertsen.

- Vokser fram en høytrykksrygg
Det passerende lavtrykket vil prege været her til lands ved at vi blir liggende i bakkant og får kald luft. Tirsdag er det ventet nokså fint vær i Sør-Norge og enkelte byger i nord og i Midt-Norge.

- Fra onsdag vokser det fram en høytrykksrygg som gir fint vær i Sør-Norge. Nord for denne ryggen går et lavtrykk som vil gi litt mer ruskete vær i nord. Perioden med høytrykk i sør får et avbrekk fredag, men lørdag forsterkes høytryggsryggen igjen og det ventes opphold og fint vær.

Vinterferie i Bergen
- Hva med bergenserne som nå er i gang med vinterferieuka?

- Bergen har fint vær i dag og får det også i morgen. Utover ettermiddagen tirsdag kan det skye til og komme en del snøbyger. Det vil holde seg kaldt. Onsdag og torsdag ser det bra ut, og fredag kommer det mer snø. Så letter det til helgen igjen, og lørdag er dagen med best utsikter, sier Storm-meteorologen.

Ruskete i nord
Midt-Norge og de nordligste fylkene har det mest ruskete vinterværet i vente, skal vi tro meteorologen.

- Fra Stad og nordover ventes det torsdag og fredag bygevær. Etter hvert som vi kommer inn i helga, blir det ruskevær og vind opp i kuling styrke i Troms, Finnmark og Nordland. Disse fylkene får en god del mer snø, sier Albertsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sjekk Nettavisens værsider her

En av de kaldeste siden 1900
Årets februar var den 9. kaldeste og 22. tørreste siden 1900, ifølge Meteorologisk institutt. Kautokeino registrerte landets laveste minimumstemperatur med minus 41,6 grader den 21. februar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.