*Nettavisen* Nyheter.

Flere går tilbake til eksen

Foto: (Thinkstock.com)

Og nyheten er at det kan være svært gode odds for å lykkes med forholdet i runde nummer to.

04.02.13 08:47

(SIDE2): Som terapeut opplever Kate Elin Søyland i Åpen Dialog stadig oftere at hun blir oppsøkt av par som ønsker å komme sammen med hverandre etter et lengre eller kortere brudd.

Men hva skal til for at det skal gå andre gangen?

Feiltolket signaler
- De fleste finner ut at eksen faktisk var drømmepartneren paradoksalt nok når de har mistet partneren. Noen har gjerne «sett seg blind» på partneren og har over lengre tid tatt vedkommende som en selvfølge. Da kan sjokket bli desto større når han/hun gjør alvor ut av ordene, sier Søyland til Side2.

Noen forsøker veldig fort etter et brudd å komme sammen igjen. Andre trenger mer tid og begynner å reflektere etter at krisen har lagt seg og den nye hverdagen har falt på plass - var det dette jeg egentlig ville?

- Noen har kanskje feiltolket helt den andres signaler, og har bare sett en sur og vanskelig eks. Men det kan ligge mye varme følelser gjemt bak en avvisende holdning, sier Søyland. Hun opplever at flere stadig oftere oppsøker terapi for nettopp å komme tilbake til sin gamle partner.

Det er imidlertid noen fallgruver å gå i om begge parter ønsker å forsøke igjen. Et brudd utløser en sorgprosess hos de fleste.

Skille sorg fra kjærlighet
Det er viktig å være oppmerksom på at man også kan få liknende følelser for sin eks i sorgprosessen etter et brudd uten at det trenger bety at man er «meant to be..», sier Søyland.

Ofte kan det være vanskelig å finne ut hva som er hva, er det bare sorgreaksjoner? Savner jeg ham eller henne? Eller er jeg bare redd for det nye livet som venter meg? Andre har en sterk frykt for at det skal gå galt igjen - at det for andre gang ender med et brudd.

- Du bør finne en god grunn for at du ønsker å gå tilbake til partneren. Og den bør være utover barna, som naturligvis er en viktig motivasjonsfaktor for mange, sier Søyland.

God kommunikasjon er avgjørende for å lykkes og det at du finner partneren tiltrekkende slik han eller hun er.

- Dersom man primært avsluttet forholdet fordi man var misfornøyd med partneren eller forholdet, så er varige endringer det eneste alternativet, sier Søyland.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vet hvor skjørt det er
Folk som har vært fra hverandre i lang tid, er ofte mer forsiktige når de nærmer seg igjen. Den gode nyheten er imidlertid at et samlivsbrudd paradoksalt nok kan bidra til en skikkelig revitalisering av det gjerne noe kjedelige og rutinepregede forholdet.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

- Dersom man passer sammen vil jeg si at oddsene er svært gode! Begge parter har gjerne hatt lang tid til selvransakelse og refleksjon. Og det tøffe bruddet og «hvordan kunne dette skje oss» har gjerne gjort dem mer ydmyke og åpne for forandring. Begge har innsett at skal et forhold vare, krever at man ikke «sovner i timen». De vet hvor skjør lykken kan være. Ofte er begge veldig klar på at de ikke vil tilbake til «slik vi hadde det den siste tiden», sier Søyland.

Disse parene vil derfor være i bedre stand til å ha et forebyggende fokus og ikke minst justere kursen når det dukker opp et skjær i sjøen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: © Lucas Jackson / Reuters

Hold barna utenfor
Men terapeut Kate E. Søyland i Åpen Dialog har ett hovedråd. Ikke involvere barna før man helt er sikre på at man er i stand til å forsøke igjen. For det siste barna trenger er skjøre håp og nye vonde skuffelser.

- Å komme sammen igjen bør være mer enn bare savn etter å være sammen som familie. Skal du tilbake til eksen, må du gå nøye i deg selv og finne ut hvorfor det ble brudd og om situasjonen som ledet opp til bruddet, faktisk har endret seg nå, sier hun.

Kate Elin Søyland er samlivsterapeut og daglig leder ved Åpen Dialog i Sandnes. Hun driver privat praksis med fokus på livskvalitet og prestasjoner. I tillegg til fagkilde i media og konsulentvirksomhet, har hun et stort fokus på forebyggende samtaler.

Svarene i dette intervjuet bygger på samlivsterapeut Kate Elin Søyland sine kliniske erfaringer fra terapirommet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.