Gå til sidens hovedinnhold

Flere Greenpeacefolk får gå i Russland

St. Petersburg (NTB-DPA-AFP): Stadig flere Greenpeace-aktivister får gå fra varetekt i Russland. Fredag ble nye 13 løslatt mot kausjon, etter å ha vært arrestert for å ha aksjonert mot en russisk oljerigg i Arktis.

Den amerikanske kapteinen på Greenpeace-skuta Arctic Sunrise, veteranen Peter Willcox, var blant de 13 som ble frigitt fra et fengsel i St. Petersburg. Greenpeace har betalt en kausjon på to millioner rubel (rundt 375.000 kroner) for hver av de løslatte.

Men selv om aktivistene er ute av fengsel, får de ikke reise fra Russland.

- De kan ikke forlate russisk territorium før straffesakene mot dem er endelig avgjort, het det i en uttalelse fra myndighetene i St. Petersburg som ble gjengitt av nyhetsbyrået RIA Novostij.

En russisk domstol avslo mandag denne uken å løslate radiomannen på Arctic Sunrise, australske Colin Russell, og forlenget varetektsfengslingen av ham fram til 24. februar. Han blir dermed sittende til dagen etter at de olympiske vinterlekene i Sotsji i Russland avsluttes.

Folk fra Arctic Sunrise tok seg i september om bord i den russiske riggen Prirazlomnaja i Barentshavet, som ledd i en protest mot det Greenpeace mener er miljøskadelig virksomhet. Aksjonen ble stanset av væpnede folk fra den russiske kystvakten. (©NTB)

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre