RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere hindringer for rød-grønt alternativ

Selv om valgutsiktene for de tre regjeringspartiene for tiden er ganske dystre, er det ikke dermed sagt at veien til regjeringskontorene ligger åpen for de partiene som fremstår som et alternativ til dagens regjering.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti har alle gitt uttrykk for at de er innstilt på å danne regjering etter valget dersom valgresultatet gir grunnlag for det. Så langt er alt greit. Men etter hvert er det mye som tyder på at det også er andre ting som må falle på plass for at det skal bli et regjeringsskifte.

For Arbeiderpartiet synes det å være en forutsetning for et regjeringssamarbeid med SV og Senterpartiet at de tre partiene til sammen oppnår flertall på Stortinget. Og det er ganske sikkert at Jens Stoltenberg vil sette temmelig mye inn på å få med seg begge de to partiene før Arbeiderpartiet sier seg villig til å medvirke til at det dannes en koalisjonsregjering etter valget.

Fortsatt betyr det mye at navnet på en ny regjering kan gi inntrykk av en viss politisk bredde. Sentrum-venstre høres bredere ut enn rød-rød. Så selv om Arbeiderpartiet og SV skulle få flertall sammen, er det ikke dermed sagt at det kommer til å bli dannet en flertallsregjering av de to partiene. Stoltenberg kan nok trenge et aldri så lite sentrumsalibi for å gå inn i et regjeringssamarbeid med et parti som står så fjernt fra Arbeiderpartiet i flere grunnleggende politiske spørsmål.

Når det gjelder SV kan det se ut til at partileder Kristin Halvorsen allerede er klar til å gå inn i en koalisjon. Men også her er det et klart forbehold knyttet til selve valgresultatet. Det er lite tenkelig at SV vil inn i en regjering dersom partiet får et valgresultat som betyr en klar svekkelse fra forrige valg.

Det samme forbeholdet har allerede Åslaug Haga tatt på vegne av Senterpartiet. Hun vil ikke en gang høre snakk om et regjeringsamarbeid dersom valgresultatet blir dårligere enn i 2001. Slik meningsmålingene ser ut for tiden, ser det heller dårlig ut for Senterpartiet i så måte. Og det er vel lite tenkelig at Jens Stoltenberg vil sette så mye inn på å få med seg Senterpartiet at man strekker seg så langt som Kjell Magne Bondevik gjorde overfor Venstre, da man ga partiet flere regjeringsmedlemmer enn stortingsmandater ved regjeringsdannelsen for tre år siden. Dessuten gjør Åslaug Haga det klart at hun vil stille så strenge krav vil «avholdenhet» i EU-saken at bare det kan få Arbeiderpartiet til å droppe tanken om en rød-grønn koalisjon.

Så selv om valget om et år skulle gi flertall for Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV, vil de tre partiene stå overfor mange store hindringer før det kan bli mulig å realisere drømmen om en flertallsregjering.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere