Gå til sidens hovedinnhold

- Flere hoder vil rulle

Den mektige Rupert Murdoch ble grillet om sitt forhold til britiske statsministere.

I fjor sommer ble storavisen New of the World lagt ned etter en avsløring om at avisen hadde avlyttet telefonsvarerne til en rekke kjendiser, politiker og andre kilder.

Skandalen førte til at statsminister David Cameron opprettet en egen kommisjon som ledes av lord Leveson.

Metoder og etikk
Den såkalte Leveson-høringen startet i november måned i fjor. Hensikten med høringen er å avdekke eventuelle kritikkverdige forhold i relasjonene media har til politikere, politiet og andre offentlige tjenestemenn.

Samtidig skal kommisjonen se nærmere på pressekulturen og journalistenes etikk og metoder i jakten på en nyhet.

Det er ventet at kommisjonen vil avlegge en offentlig rapport innen ett år.

- Dette vil legge noen nye reguleringer på hele mediebransjens metodebruk, noe som begynte etter de fatale avsløringene om avlytting i News of the World. Og det vil føre til at politikere blir mer forsiktig med å gå inn i samtaler med redaktører og mediesjefer, så den vil nok kjøle ned forholdet mellom media og politikere, sier universitetslektor ved Universitetet i Agder og Storbritannia-ekspert, Jan Erik Mustad, til Nettavisen.

- Det vil rulle en del hoder
Så langt har et titall mediefolk i The Sun og News of the World blitt arrestert som følge av avlyttingsskandalen.

- Det kommer til å rulle en del hoder. Det er helt åpenbart, sier Mustad.

Det er først og fremst avisene til mediemogul og styreformann i News Corporation, Rupert Murdoch (81), som er under lupen. Tirsdag var det den mektige Murdochs tur til å grilles av kommisjonen.

Murdoch innrømmer velvillig at han har pleiet kontakt med statsministere gjennom sine seks tiår som medietopp i Storbritannia. Han har hatt lunsj med Margaret Thatcher på 1980-tallet, vært en nær venn av Tony Blair og har ved flere anledninger truffet nåværende statsminister David Cameron.

Storavisene til Murdoch har blindt støttet alle statsministerne.

- Fikk ingen fordeler
Men Murdoch avviser på det sterkeste at han har fått noen tjenester eller andre fordeler gjennom kontakten han har hatt med statsministerne.

- Jeg har aldri bedt en statsminister om noe som helst, sa Murdoch under høringen.

Han avviser også at han hadde kjennskap til telefonavlyttingen som pågikk i redaksjonen til News of the World.

Samtidig er den britiske kulturministeren Jeremy Hunt under hardt press etter at hans rådgiver, Adam Smith, trakk seg da det dukket opp nye detaljer i høringen denne uken.

Sønnen til Murdoch, James Murdoch, forklarte seg overfor kommisjonen tirsdag og avslørte at det hadde vært kontakt mellom folk i News Corp og Smith da selskapet planla et oppkjøp av BSkyB.

Nekter å gå av
Hunt nekter å gå av og hevder det har vært en ryddig prosess. Murdoch avviser også at han selv har vært delaktig i prosessen rundt oppkjøpet, og understreker at han aldri drøftet «noe med substans» med David Cameron etter at sistnevnte tiltrådte som statsminister.

Kilder: BBC, Sky News, Daily Mail.

Kommentarer til denne saken